ГоловнаПолітика

Американські юристи UTICo хочуть допитати Тимошенко

Власенко каже, що екс-прем'єрка не погодиться розмовляти з представниками компанії в режимі відеоконференції.

Американські юристи UTICo хочуть допитати Тимошенко
Фото: www.segodnya.ua

Американський суд у режимі відеоконференції має намір допитати екс-прем'єрку Юлію Тимошенко у справі про неповернення нею боргів компанії Universal Trading&Investment Co., Inc.

Про це пише "Коомерсантъ-Украина" з посиланням на свої джерела.

Згідно з повідомленням, Міністерство юстиції отримало зі США пакет документів, який складається з повідомлення про необхідність опитати екс-прем'єрку і календарний план розгляду цієї справи американським судом. Тепер Мін'юст повинен організувати передачу цих документів Тимошенко.

До рук видання потрапили копії документів, спрямовані Головним управлінням юстиції у Харківській області голові Комінтернівського районного суду Харкова Василеві Буцку, який має організувати вручення їх екс-прем'єрці Тимошенко. Йдеться про судову документацію у справі "Universal Trading&Investment Co., Inc. проти Юлії Тимошенко", яку розглядає окружний суд США південного округу Нью-Йорка. Пакет документів надіслала в Мін'юст юридична фірма Пітера Джозефа, яка представляє інтереси компанії Universal Trading&Investment Co., Inc.

Зазначимо, американська компанія Universal Trading&Investment Co., Inc. (UTICo) вимагає від Тимошенко виплатити борги компанії "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) у розмірі 18,3 млн дол.

Пакет документів, який просять передати екс-прем'єру, складається з плану судового провадження в цій справі і повідомлення про опитування відповідача. "Зверніть увагу, що, відповідно до п. 30 федеральних правил цивільного судочинства, Universal Trading&Investment Co., Inc., позивач з дозволу Міністерства юстиції України в призначений день і час буде опитувати відповідача Юлію Тимошенко за адресою: Качанівська пенітенціарна установа №54, провулок Вишневського, 16-г, Харків, Україна", - йдеться в повідомленні про опитування відповідача, датованому 22 червня 2012 року.

У документі вказано, що опитування екс-прем'єра, якщо його розпочнуть, відбуватиметься щодня, крім неділі, допоки не завершиться. 

"Позивач погодився провести опитування цього відповідача за допомогою дистанційних засобів, використовуючи відеозв'язок або, в разі технічних проблем, телефонний зв'язок зі США", - йдеться в документі.

Захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив, що екс-прем'єрка не погодиться давати свідчення американському суду в такому форматі. "Вона не дасть на це згоди, оскільки для проведення такої відеоконференції біля неї повинні бути американські адвокати", - сказав він.

С. Власенко також зазначив, що не дадуть згоди на проведення таких слідчих заходів й американські адвокати екс-прем'єрки. "Вони вважають цю справу незаконною і вимагають закрити її. UTICo вже неодноразово зверталася з такими абсурдними позовами, і їй неодноразово відмовляли в порушенні цієї справи. Хочу нагадати, що компанія UTICo дуже тісно співпрацює з Генпрокуратурою, має довіреність на представництво її інтересів і надає їй юридичні послуги", - сказав захисник екс-прем'єрки.

Він також зазначив, що станом на 7 серпня Тимошенко не отримувала документів з американського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram