ГоловнаПолітика

Дніпропетровські терористи хотіли заможно пожити

Досудове слідство завершується.

Дніпропетровські терористи хотіли заможно пожити
Виктор Сукачев
Фото: metayogg.at.ua

За словами начальника Головного слідчого управління СБУ Івана Дерев'янка досудове слідство у справі про "дніпропетровських терористів" мають закінчити наступного тижня.

"Під час розслідування проведено понад 100 різних експертиз, і в підсумку зібрано просто безпрецедентні докази провини чотирьох заарештованих, двоє з яких працювали у ВНЗ", - зазначив Дерев'янко, пише "Сегодня".

За інформацією іншого джерела, у справі - понад 70 томів матеріалів. Одним з найбільш вагомих доказів, на думку слідства, є експертиза відеофіксації різних об'єктів, зроблені камерами спостереження поряд із місцями вибухів. Конкретно на цих кадрах видно, хто саме закладає вибухові пристрої - це обвинувачені в цій справі, головні виконавці (Віктор Сукачов і Віталій Федоряк. - Ред.). Провину інших теж доведено іншими методами. Крім того, в обвинувачених вилучено ті самі банківські картки, на які вони очікували перерахування грошей (вони вимагали 4,5 мільйона доларів, а в іншому разі погрожували новими вибухами).

Обвинувачені говорили, що до операції спонукало те, що хотіли заможно пожити, мовляв, надолужити згаяне. Причому вони вважали, що держава повинна компенсувати їм усі ті незручності і неприємності, яких вони зазнали в житті. Якщо провину терористів доведуть, їм загрожують серйозні терміни, аж до довічного ув'язнення.

Дуже ретельно, за словами Дерев'янка, вивчалося питання про виготовлення вибухових пристроїв. Було відтворено всі дії з виготовлення бомб, і експерти сказали: так, унаслідок саме такої технології вийдуть і вибухнуть бомби, як це і було насправді. Використовувалися хімічні речовини і технологія з Інтернету, слідів професійних підривників або речовин типу пластиду виявити не вдалося.

"Зараз ми очікуємо результатів судово-психіатричної експертизи. Після цього заарештованим буде пред'явлено остаточне обвинувачення і досудове розслідування буде закінчено. Ми розраховуємо, що це відбудеться наступного тижня", - повідомив Дерев'янко.

Нагадаємо, 27 квітня у Дніпропетровську протягом години сталися чотири вибухи, постраждала 31 особа (зокрема 10 підлітків), 26 із них госпіталізували. Зараз у лікарні залишається одна постраждала.

Слідчі СБУ розслідують кримінальну справу, порушену прокуратурою за частиною 2 статті 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Всі вибухові пристрої були закладені в бетонні урни.

1 червня стало відомо, що затримано чотирьох осіб. Усіх їх, за рішенням суду, заарештовано для проведення розслідування.

Як з'ясувалося, один з них - старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов, другий - асистент цієї кафедри Віталій Федоряк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram