ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

МВС розповіло про перші порушення на виборах

Їх допускають прихильники і влади, й опозиції.

МВС розповіло про перші порушення на виборах

МВС оприлюднило інформацію про перші порушення, допущені під час виборчої кампанії, що стартувала 30 липня.

Про це сказав представник відомства в інтерв'ю "КоммерсантЪ-Украина".

З отриманих даних випливає, що за перший тиждень зафіксовано чотири правопорушення. Так, у Миколаєві затримано дев'ять осіб, у яких представники правоохоронних органів вилучили 1300 листівок, надрукованих "з явним порушенням закону" - в них не було вказано вихідні дані.

Іще двох громадян, які поширювали листівки, порушуючи чинне законодавство, затримали в Криму. За інформацією місцевих ЗМІ, в Миколаєві та Сімферополі зафіксовано порушення законодавства активістами громадянської кампанії "Помста за розкол країни", які роздавали листівки "Чому не можна голосувати за Партію регіонів і кандидатів від цієї партії в мажоритарних округах - народного депутата Володимира Наконечного та міністра освіти і науки, молоді та спорту АРК Крим Віталіну Дзоз".

"Ці люди тільки додадуть очок Партії регіонів, - заявила виданню Дзоз, зазначивши, що не знає, хто стоїть за громадянською кампанією. - Вибори - це іспит на моральну зрілість як виборця, так і того, кого обирають. Поява таких речей свідчить про те, що, на жаль, наше суспільство незріле і нездорове. Воно поки не готове на "відмінно" скласти цей іспит. Такі люди були, є і будуть".

ОкКрім того, співробітники МВС отримали звернення від народного депутата Валерія Кальченка ("БЮТ-Батьківщина") щодо поширення в Кіровограді від його імені листівок, що містять недостовірну інформацію. В агітках депутат закликає громадян не голосувати за єдиного кандидата від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" у виборчому окрузі N99, голову обласної організації "Фронту Змін" Андрія Табалова.

У розмові з виданням Кальченко категорично спростував свою причетність до виготовлення та розповсюдження листівок: "Я вже звернувся в обласну прокуратуру, міліцію та СБУ з тим, що якщо вони вважають себе професіоналами, то знайти тих, хто надрукував ці листівки для них буде справою честі". Він також додав, що поширення таких матеріалів вигідне Партії регіонів, яка тим самим нібито демонструє розбіжності всередині опозиції.

Ще одне порушення виявлено в Харкові, де на сайті місцевого інтернет-видання було розміщено негативну інформацію про кандидата в народні депутати, першого заступника голови облради Олександра Шаталова, згодом її розтиражували у вигляді листівок.

У МВС підкреслили, що відомство аполітичне і буде фіксувати всі порушення законодавства, а також повідомляти про них незалежно від того, до якої партії належать правопорушники. "Особливість правопорушень, що їх фіксує МВС у початковий період виборчої кампанії, полягає у виготовленні або розповсюдженні друкованих матеріалів передвиборної агітації, не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, тираж, а також інформації про осіб, відповідальних за випуск (ст. 212-13 Кодексу про адміністративні правопорушення), - уточнили в управлінні зв'язків із громадськістю МВС. - Часто також порушують порядок розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами (ст. 212-14 КУпАП)".

Варто зазначити, що за згадані правопорушення передбачено штрафи - у першому випадку від 51 до 85 грн, у другому - від 85 до 170 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram