ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У ЦВК обіцяють ухвалити рішення стосовно Тимошенко та Луценка до 8 серпня

Із Лазаренком справа складніша.

У ЦВК обіцяють ухвалити рішення стосовно Тимошенко та Луценка до 8 серпня
Фото: www.moemisto.com.ua

Рішення про реєстрацію Юлії Тимошенко та Юрія Луценка кандидатами в народні депутати України ЦВК ухвалить до 8 серпня.

Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

У відповідь на запитання "Коли ЦВК ухвалить рішення щодо "спірних" кандидатів - Луценка і Тимошенко?" Магера сказав: "У нас є час до 8 серпня, рішення буде прийнято на засіданні ЦВК. Зараз ми чекаємо на документи від компетентних органів, у тому числі на ті, що стосуються Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Попередньо можу сказати, що судимість за вчинення умисного злочину унеможливлює балотування в депутати. Більше нічого сказати наразі не можу".

Говорячи про наміри Павла Лазаренка балотуватися в парламент, Магера сказав: "З одного боку, з ним складніше, ніж із засудженими в Україні. Адже він у нас не був засуджений. Тому потрібно враховувати, чи визнає Україна цей вирок. Але з іншого боку - останні п'ять років він точно фізично не перебував на території України жодного дня. Це очевидно для всіх. Проте, наголошую, рішення буде прийнято колегіально".

Водночас заступник голови ЦВК сказав: щодо Арсена Авакова "в принципі, не бачу проблем. Тим паче, виходячи з практики діяльності Європейського суду з прав людини у виборчих спорах".

У відповідь на запитання про можливість реєстрації кандидатами в депутати футболіста Андрія Шевченка та сина прем'єр-міністра Олексія Азарова, Магера зазначив, що "механізм встановлення місця проживання протягом останніх п'яти років в Україні дуже складно реалізувати. Недостатньо способів для цього. І я особисто не бачу способів перешкодити балотуванню таких кандидатів. Для цього потрібні офіційні документи. А сама людина не зацікавлена їх надавати, іноземна держава теж не завжди зацікавлена, а нашому МЗС складно самому знайти такі дані. Тому норма існує, а реалізувати її складно. У майбутньому необхідно думати про те, як у законодавчому порядку наповнити конституційну норму реальним механізмом. Єдине, що ми можемо робити, - це перевірити, чи не змінювалася виборча адреса в цих кандидатів протягом останніх років...".

Нагадаємо, що Тимошенко та Луценко, які перебувають в ув'язненні, входять до виборчого списку Об'єднаної опозиції "Батьківщина".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram