ГоловнаПолітика

Закон про веб-камери на дільницях набув чинності

Відеоспостереження здійснюватимуть за процесом голосування та підрахунком голосів.

Закон про веб-камери на дільницях набув чинності
Фото: http://ict-online.ru

В Україні набув чинності закон про обладнання виборчих дільниць веб-камерами.

Відповідний закон, а також закон №5186-VI "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет на 2012 р." щодо видатків Центральної виборчої комісії" опублікувало видання "Голос України" 4 серпня, і вони набули чинності  5 серпня 2012 р.

Створення та впровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчих дільницях на постійних засадах під час виборів народних депутатів України 2012 р. передбачає виділення додаткового ресурсу Центральній виборчій комісії на сумі 993,6 млн грн. Знайти потрібну суму передбачають завдяки податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів - 350 млн грн і ввізного мита - 643,6 млн грн.

Відповідно до закону, на закупівлю товарів, робіт і послуг для придбання, монтажу і функціонування систем відеоспостереження на виборчих дільницях, дія закону України "Про здійснення державних закупівель" не поширюється.

Я не бачу сенсу у веб-камерах на дільницях. Ба більше, в нас навіть телефонного нормального зв\'язку з частиною виборчих дільниць немає... Там буває, що позичають у військових кабель, щоб налагодити зв\'язок. Мобільного покриття в деяких місцях також немає, а вони про оптоволокно думають, про такі високі матерії. Треба ж реально дивитися на ситуацію

— Ярослав Давидович, екс-голова ЦВК

Закон вводить систему відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, яка повинна забезпечити передачу зображення з дільниці для можливості перегляду на відповідному веб-сайті в мережі Інтернет, а також зберігання інформації.

Системи відеоспостереження будуть встановлювати в приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць, а застосовувати зазначені системи потрібно буде обов'язково. При цьому вимога про відеоспостереження не буде поширюватися на окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії закордонної виборчої дільниці, спеціальні виборчі дільниці, а також на Центральну виборчу комісію.

Система відеоспостереження складається з не менш ніж двох веб-камер, установлених у приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії, а також засобів запису та зберігання інформації, обробки даних для передачі зображення, передачі інформації на відповідний веб-сайт в мережі Інтернет.

Відповідно до закону, веб-камери потрібно розміщувати так, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови вільного формування виборцем своєї волі та її вільного виявлення, одночасно забезпечуючи контроль громадськості за дотриманням процедури голосування та підрахунку виборчих бюлетенів.

Закон також передбачає, що дільнична виборча комісія забезпечує початок безперервного функціонування системи відеоспостереження з передачею зображення в Інтернет у день голосування не пізніше від початку підготовчого засідання відповідної комісії і припиняє функціонування системи після закінчення голосування.

Після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, зокрема з позначкою "уточнений", і про повторний підрахунок голосів дільнична виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження в режимі відеозапису та зберігання відеозображення. Матеріали відеоспостереження можуть надавати за запитом згідно з порядком, установленим ЦВК.

Окремо зазначено, що трансляція відеозображення з приміщення для голосування дільничної здійснюється на відповідному сайті в мережі Інтернет. Матеріали відеоспостереження зберігають протягом року з дня офіційного опублікування результатів виборів депутатів, після чого їх знищують згідно з установленим ЦВК порядком.

Зазначимо, як раніше заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, веб-камери також будуть фіксувати підрахунок голосів.

Президент України Віктор Янукович підписав відповідний закон 3 серпня 2012 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram