ГоловнаПолітика

Лутковська: закон про наклеп суперечить Конституції

Омбудсмен вважає, що зміни спричинять "стримуючий ефект" у діяльності ЗМІ.

Лутковська: закон про наклеп суперечить Конституції
Фото: liga.net

Омбудсмен Валерія Лутковська вважає, що норми законопроекту про наклеп суперечать Конституції України та міжнародним актам.

Про це вона заявила сьогодні на прес-конференції.

"Проект закону про зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України суперечить Конституції України, Європейській конвенції про права людини і міжнародним зобов'язанням України", - сказала Лутковська.

У зв'язку з цим вона зазначила, що повернення в українське законодавство кримінальної відповідальності за наклеп і образу недоцільно, оскільки це призведе до надмірного обмеження свободи вираження поглядів, спричинить "стримуючий ефект" в діяльності ЗМІ.

Вона також зазначила, що члени Експертної ради з питань доступу до публічної інформації при Омбудсмені дали негативний висновок з приводу відповідних змін у законодавстві.

Нагадаємо, народний депутат Віталій Журавський зареєстрував у Верховній Раді України законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram