ГоловнаПолітика

Договір про ЗВТ із СНД значно жорсткіший за існуючі угоди з Росією, - Терьохін

На думку народного депутата, найбільше від нової угоди постраждають великі промисловці.

Договір про ЗВТ із СНД значно жорсткіший за існуючі угоди з Росією, - Терьохін
Фото: Макс Левин

Договір про створення ЗВТ із СНД, поданий Віктором Януковичем на розгляд Верховної Ради, асиметричний із погляду оцінки інтересів сторін. Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив Сергій Терьохін, народний депутат України (БЮТ).

"Тобто для України він менш вигідний, аніж для інших учасників цієї угоди. До того ж, цей документ значно жорсткіший за своїм торговим режимом, аніж те, що існує сьогодні, - наша двостороння міжурядова угода з Росією 1994 року. Нинішній режим кращий для України, ніж те, що пропонує ЗВТ", - вважає він.

При цьому народний депутат висловив певні міркування щодо того, чому українська влада має намір ратифікувати найближчим часом настільки невигідну для країни угоду.

"Як ви думаєте, чому останні декілька місяців так активізувався пан Медведчук? До масової інформаційної атаки Медведчука найбільшим другом Росії була Партія регіонів, із приєднаними комуністами. А тепер виявилося, що в Україні є ще радикальніший друг Росії. І напередодні виборів Партії регіонів втрачати "фішку" єдиного хорошого партнера Кремля не вигідно. Мабуть, потрібен був інформаційний привід. Народ (виборці у своїй масі) же слабо розуміє, що таке ЗВТ, йому все одно. Головне показати, що ось, дивіться, майже 18 років тому було укладено якийсь міжурядовий договір, а тепер ми виходимо на рівень міждержавний, на рівень парламентів. А там, дивись, і Митний союз не за горами", - вважає Сергій Терьохін.

Він також зазначив, що Європейському Союзу все одно, які угоди Україна укладає з СНД. "Єдине, виникнуть неприємності щодо однієї зі статей цього договору в рамках СНД, яка передбачає: якщо будь-яка країна увійде в зону вільної торгівлі з третіми сторонами (не учасниками цієї ЗВТ), тоді члени цієї ЗВТ, які залишилися, можуть застосувати тарифні та нетарифні обмеження в разі різкої зміни структури зовнішньої торгівлі. Що це таке, я слабо розумію. Тому що є Маракешська угода, та й СОТ. У принципі, Росії ще залишилося днів 30 - пройти в Женеві останні процедури, потім оголосять, що Росія вже повноцінний член СОТ. Після її входу в СОТ, нам зубами треба триматися за міжурядову угоду з Росією 1994 року", - сказав він.

Сергій Терьохін звернув увагу на те, що в України з Росією "неприємності" щодо товарообміну фактично за двома позиціями. "Це енергоресурси, які або мають монопольну природу і на них підвищуються ціни, або обкладаються експортним митом у Росії, як нафта. І друга позиція - це так званий технічний бар'єр у зовнішній торгівлі (TBT - technical barriers of trade). Маю на увазі сири, м'ясо, цукор, карамельки. Так от, після входу Росії в СОТ, "міський божевільний" Онищенко вже таких вольностей не зможе допускати. Оскільки договір TBT є невід'ємною частиною протоколу про приєднання до СОТ. Тобто ми цього повинні дотримуватися і дотримуємося - у нас змінилося чимало технічних регламентів на митниці. А тепер і Росія повинна буде дотримуватися. Тобто, чесно кажучи, крім ідеї з Медведчуком, я не бачу більше ні економічних, ані політичних вигод від ратифікації цієї угоди", - зазначив народний депутат.

На думку Сергія Терьохіна, ратифікація цього договору може відбутися вже восени цього року. "Восени - так, можливо. Але знову ж, кому це вигідно? До речі, по 76 вилученням із російського експортного режиму (з нашими чотирма позиціями вилучень) найбільше постраждають великі промисловці. Де в нас зосереджені великі промисловці, в якій силі? Тому якось дивно очікувати від них якоїсь економічної одностайності", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram