ГоловнаПолітика

Ми не західні бюрократи, ми можемо не дотримуватися кожного пункту договору про ЗВТ з СНД, - Хазін

На думку російського економіста, українські політичні еліти не готові до інтеграції з Митним союзом.

Ми не західні бюрократи, ми можемо не дотримуватися кожного пункту договору про ЗВТ з СНД, - Хазін
Фото: db.lv

В українсько-російських відносинах будь-який договір - це символ. Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив Михайло Хазін, відомий російський економіст, керівник компанії експертного консультування "НЕОКОН".

"Тому що ми все-таки не західні бюрократи, і в цьому сенсі скрупульозне виконання кожного пункту - ніхто цього не робить, ніхто цього не відслідковує. Так, там дуже багато винятків, багато всього. Тому я його (Договір про ЗВТ із СНД, - Ред.) зараз не коментував би. Ми ж знаємо, як у нас дотримуються договору! Ми можемо кожного пункту не дотримуватися або ж навпаки дотримуватися того, що формально не підписано. Із цієї причини стосовно Договору про створення Україною ЗВТ із СНД треба говорити радше як про такий собі символічний акт", - вважає він.

На думку російського економіста, сьогодні для України принциповим є питання, у який бік рухатися за допомогою інтеграційних процесів - це питання принципове, на Захід чи на Схід. "І з погляду економіки відповідь однозначна. Тому що українські товари на Заході нікому не потрібні, це об'єктивно. Тим паче - за умов кризи, коли попит спадає і їм (Європі, - Ред.) уже нікуди дівати свої товари. Європа кровно зацікавлена в тому, щоб українці купували європейські товари - правда, не дуже зрозуміло, на які гроші вони це будуть робити. Альтернативи економічній інтеграції Митного союзу й України немає. Що довше Україна зволікає, то в гіршій ситуації вона це буде робити", - вважає Михайло Хазін.

Однак, на його думку, існує певний розрив між економічною доцільністю та інтересами владних еліт України, що не дає останнім ухвалити остаточне рішення.

"Політично українські еліти до цього (інтеграції з Митним союзом, - Ред.) абсолютно не готові. Вони цього страшенно не хочуть - перш за все, тому що вони-то самі живуть у Європі. Для них відмова від євроінтеграції означає погіршення їхніх відносин з Євросоюзом. І ось це призводить до того, що Україна ніяк не може ухвалити рішення більш-менш чітко. Але насправді життя змушує. Я схильний вважати, що ось це рішення Януковича (про внесення на розгляд ВР Договору про створення ЗВТ із СНД, - Ред.) - це в певному сенсі визнання того факту, що нікуди не дінешся", - вважає експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram