ГоловнаПолітика
Спецтема
Ситуация с LB.ua

Соня Кошкіна: ситуація з LB.ua - прецедент відвертого тиску на ЗМІ

Європейське видання здивоване непослідовністю гаранта.

Соня Кошкіна: ситуація з LB.ua - прецедент відвертого тиску на ЗМІ
Фото: Макс Левин

За чотири місяці до парламентських виборів в Україні незалежні засоби масової інформації - LB.ua і TBi - піддали жорсткому тиску з боку влади.

Так ситуацію зі свободою слова в країні охарактеризувало європейське видання EurActiv.

"Українські ЗМІ стверджують: розпорядження порушити кримінальні справи стосовно відомих своєю незалежністю LB.ua і TBi генеральному прокурору Віктору Пшонці дав Президент Віктор Янукович. Глава держави нібито незадоволений висвітленням його діяльності цими мас-медіа", - пише видання.

Це при тому, зазначено нижче, що сам Янукович, коментуючи тиск на журналістів, заявляв: "Плюралізм думок у пресі - гарантія демократичного волевиявлення на майбутніх виборах. Влада має зробити все, щоб захистити ЗМІ та право виборців".

Водночас, пише EurActiv, самі фігуранти кримінальних справ пояснюють утиски свободи слова в країні майбутніми виборами до Верховної Ради.

"Нам і нашим колегам зрозуміло, що звинувачення проти нас - штучні й мають політичне обґрунтування. Єдине пояснення переслідувань ЗМІ - майбутні парламентські вибори, які відбудуться в країні 28 жовтня", - прокоментувала порушення кримінальної справи шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

"Українська влада хоче ліквідувати незалежні ЗМІ. Наша ситуація - прецедент відвертого тиску на засоби масової інформації, які не перебувають під контролем влади", - додала вона.

Разом з тим видання нагадало, що ситуацію зі свободою слова в Україні вже розкритикували провідні неурядові організації у світі "Репортери без кордонів" і Freedom Hоuse.

"Соню Кошкіну вважають одним із найталановитіших журналістів в Україні. Минулого року поруч з українськими дипломатами вона брала участь у громадському заході в Брюсселі, організованому Діловою Радою ЄС - Україна, де доповідала про українську плутократію, - пише EurActiv.. - Сьогодні ж вона змушена переховуватися за кордоном і просити політичного притулку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram