ГоловнаПолітика
Спецтема
Ситуация с LB.ua

Міжнародна федерація журналістів вимагає від Януковича покласти край переслідуванню LB.ua і TВi

У світі побачили схеми використання судів для залякування українських ЗМІ.

Міжнародна федерація журналістів вимагає від Януковича покласти край переслідуванню LB.ua і TВi
Фото: guard.in.ua

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація, Європейська федерація журналістів (ЄФЖ), вимагають, щоб Президент України Віктор Янукович поклав край переслідуванню Інтернет-видання LB.ua і телеканалу TВi.

Кримінальну справу проти LB.ua було порушено через публікацію зображень SMS-листування нардепа Володимира Ландіка в листопаді 2011 року, зазначається в заяві цих організацій. Тим часом директора TВi Миколу Княжицького було звинувачено в несплаті податків з подальшою конфіскацією фінансових документів податковими інспекторами.

"Ми дуже стурбовані цими останніми переслідуваннями ЗМІ, особливо з наближенням парламентських виборів у жовтні цього року, - сказав президент МФЖ Джим Бумбела. - Це виглядає як частина відомої схеми використання судів для залякування засобів масової інформації під час виборчої кампанії".

SMS-листування Ландіка показало його спробу змусити інформаційне агентство Ірта-Fax публікувати "правильні" матеріали, що стосуються інциденту, в якому його син напав на жінку. Незважаючи на те, що Ландік відкликав свою скаргу після протестів філії Міжнародної федерації журналістів - Незалежної медіа-профспілки України, прокуратура продовжує працювати над цією справою, формально порушеної 18 липня, що веде до кримінальної відповідальності LB.ua.

Водночас облік фінансів TВi перевіряли, незважаючи на рішення Державної податкової адміністрації, яке забороняє перевірку засобів масової інформації на період до виборів.

Дві українські професійні спілки, члени МФЖ - Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України, виступили зі спільною заявою, що засуджує ці переслідування, вбачаючи в таких кроках загрозу існуванню незалежних ЗМІ в Україні.

"Після періоду прогресу, свободи преси в Україні останніми роками зроблено кроки назад", - сказав Арне Кеніг, президент ЄФЖ. - Ми повністю підтримуємо вимоги НСЖУ і НМПУ про те, що Президент Янукович бере на себе відповідальність за це погіршення і повинен діяти зараз для збереження незалежної журналістики в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram