ГоловнаПолітика

Шаповал: процедура виборів буде, "м'яко кажучи, незаконною"

"Це неподобство у квадраті! А що робити?" - обурюється голова ЦВК.

Шаповал: процедура виборів буде, "м'яко кажучи, незаконною"
Фото: Макс Левин

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал заявив, що через недосконалість закону про вибори ЦВК перевищить повноваження, передбачені законодавством.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ-Украина".

Він нагадав, що ЦВК зверталася до Верховної Ради з проханням внести зміни в закон про вибори, однак депутати відмовилися це зробити.

"Коментувати закон не хочеться, дурниць і абсурду там достатньо. Сама ситуація буде вирішена так - це очевидно, і нікуди ми від цього не подінемося: ЦВК своїми постановами, по суті, підмінить Верховну Раду і робитиме те, що в Конституції зараховано до повноважень парламенту. Моя оцінка ситуації: це неподобство, яке говорить про те, що в нас до права ставляться, м'яко кажучи, легковажно. До того ж, виходить, що хвіст крутить собакою, коли ЦВК установлює законодавчі, за визначенням, правила, якими вона повинна керуватися. Тож це неподобство у квадраті! А що робити?" - сказав Шаповал.

Голова ЦВК додав, що прогалини в законі про вибори коригуватимуть постановами ЦВК.

"Іншого виходу сьогодні немає... Зазначений спосіб, м'яко кажучи, незаконний. ЦВК виходить за межі своїх повноважень, у це нас "загнали"! У нас такий вибір - або провалити вибори, або порушити закон, а що поробиш?" - обурився він.

Нагадаємо, в законі про вибори є низка суперечливих норм. Зокрема, одна з них дозволяє кандидатові подавати в ЦВК тільки своє ім'я і по батькові, тоді як прізвище вказувати необов'язково. Є також положення, що не забороняє балотуватися одному кандидату одночасно в усіх 225 округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram