ГоловнаПолітика

Екс-голова ЦВК: які веб-камери? На дільницях нормального телефонного зв'язку немає

Колишній голова виборчої комісії розкритикував дорогу ідею.

Екс-голова ЦВК: які веб-камери? На дільницях нормального телефонного зв'язку немає
Фото: www.razom.org.ua

Установлення веб-камер на виборчих дільницях не дає жодного "корисного ефекту".

Про це в інтерв'ю "Главкому" заявив голова Центральної виборчої комісії протягом 2004-2007 років Ярослав Давидович, розповідаючи про досвід використання камер на президентських виборах 2004 року.

За словами Давидовича, ідея встановити веб-камери на дільницях на президентських виборах 2004 року належала тодішньому голові ЦВК Сергієві Ківалову, і виникла вона після поїздки Ківалова в Росію, де на виборах тоді з окружними комісіями був відеозв'язок.

"Ми тоді багато на це грошей дали, під експеримент потрапили дільниці в Одеській, Київській, Черкаській і ще кількох областях", - зазначив екс-голова ЦВК, додавши: "Наскільки я пам'ятаю, більш ніж мільйон гривень витратили 2004 року на веб-камери. Ми цих веб-камер купили стільки, що я потім не знав, куди їх подіти. Я їх ледве збув Луценкові в МВС".

Однак, за словами Давидовича, в день голосування оголилися всі недоліки цієї ідеї. "По-перше, зв'язок був дуже неякісним. По-друге, інформація з веб-камер на дільницях беззмістовна, вона нічого нам не дала: гармидер, йде голосування, люди ходять - нічого не зрозуміло. Жодного корисного ефекту ми не отримали", - констатував він.

Оцінюючи цей досвід, Давидович зазначає: "Зараз я не бачу сенсу у веб-камерах на дільницях. Ба більше, у нас ще й телефонного нормального зв'язку з частиною виборчих дільниць Закарпатської та Чернівецької областей немає. Там буває, що позичають у військових кабель, щоб установити зв'язок. Мобільного покриття в деяких місцях також немає, а вони про оптоволокно думають, про такі високі матерії. Треба ж реально дивитися на ситуацію".

Щодо самого процесу спостереження за порушеннями на дільницях за допомогою веб-камер, екс-голова ЦВК розповів, як це відбувалося: "Увімкнули ми камеру, показує нам голосування на дільниці. І що? Там стоїть натовп людей, ходять, щось відбувається. Що це дає? Нічого. Була б там бійка або щось схоже, але це ж будуть 34 тисячі дільниць, хто їх буде відстежувати?"

На питання, чи могли дані з камер бути доказом у суді або фігурувати у справі вже після виборів, Я. Давидович відповів негативно. "Законодавством це не передбачено. Нам десятки касет надсилали з відео порушень разом зі скаргами. Дивилися ми їх у ЦВК. Суддя потім дивився. А що далі? Рішення щодо них не приймаються, судові рішення ухвалюють на підставі документів", - сказав він.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада України внесла зміни до державного бюджету на 2012 рік щодо виділення коштів на оснащення виборчих дільниць системами відеоспостереження.

З метою забезпечення публічності та відкритості виборчого процесу під час проведення чергових виборів народних депутатів України законом передбачено виділити Центральній виборчій комісії кошти за окремою бюджетною програмою "Створення і впровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчих дільницях на постійних засадах під час виборів народних депутатів України 2012 року" кошти в обсязі 993,6 млн грн для оснащення виборчих дільниць системами відеоспостереження.

Раніше, 2 липня, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що під час виборів до Верховної Ради України на виборчих дільницях встановлять 34 тисячі відеокамер для спостереження за перебігом голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram