ГоловнаПолітика

СБУ завершила розслідування справи про замах на Путіна

Росія чекає на екстрадицію підозрюваних у скоєнні злочину.

СБУ завершила розслідування справи про замах на Путіна
Адам Осмаев

В Україні завершилося розслідування кримінальної справи проти Адама Осмаєва, який намагався скоїти замах на Володимира Путіна.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" із посиланням на Службу безпеки України.

Сам Осман і його передбачуваний спільник, громадянин Казахстану Ілля П'янзін почали знайомитися з матеріалами справи 20 липня.

За даними слідства, Осман планував убивство Володимира Путіна, який тоді обіймав посаду прем'єр-міністра РФ, а також двічі вчиняв замах на життя глави Чечні Рамзана Кадирова. Раніше Осман і П'янзін визнали свою провину, вказавши, що замовником замаху був лідер північнокавказьких бойовиків Доку Умаров.

Про те, що українські та російські спецслужби зірвали замах на Путіна, було оголошено в лютому 2012 року.

Іллю П'янзіна й Адама Османа заарештували в Одесі після того, як у квартирі, яку вони винаймали, вибухнула саморобна бомба. За версією слідства, під час вибуху загинув третій учасник банди - росіянин Руслан Мадай.

У квітні 2012 року Лефортовський суд у Москві ухвалив рішення про заочний арешт Осмаєва і П'янзіна, а ФСБ заочно звинуватила Доку Умарова в підготовці замаху на Володимира Путіна. Генпрокуратура РФ надіслала в Україну запит про екстрадицію підозрюваних.

Як зазначають джерела "Коммерсанта", в обмін на свідчення Адам Осман міг розраховувати на гарантії невидачі в Росію, однак новий Кримінально-процесуальний кодекс України, в якому передбачено досудові угоди з обвинуваченими, набуде чинності тільки в жовтні 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram