ГоловнаПолітика

"Репортери без кордонів" стурбовані свободою слова в Україні

В організації заявили про тиск на ТВі та LB.ua.

"Репортери без кордонів" стурбовані свободою слова в Україні
Фото: analitica.kiev.ua

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" констатує погіршення стану свободи слова в Україні напередодні парламентських виборів.

Про це йдеться в прес-релізі організації.

"Тим часом, як до парламентських виборів в Україні, призначених на 28 жовтня, залишилося трохи більше ніж три місяці, "Репортери без кордонів" стурбовані стабільним зниженням рівня свободи ЗМІ в Україні і висловлюють жаль з приводу низки інцидентів, які сталися протягом останніх шести тижнів", - наголошується в повідомленні.

"Ми стурбовані подіями, які впливають на свободу слова, і які ми спостерігаємо в Україні напередодні виборів", - заявили "Репортери без кордонів".

"Така ситуація є неприйнятною в країні, яка повинна перебрати на себе головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі 2013 року. Ми закликаємо владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ в останні місяці перед важливими для України виборами", - зазначають "Репортери без кордонів".

Як приклади тиску на свободу слова правозахисна організація наводить ситуацію, що склалася довкола телеканалу ТВi, порталу LB.ua.

На додачу до цих двох випадків "Репортери без кордонів" заявляють і про інші ознаки погіршення ставлення влади до ЗМІ. Зокрема, зазначають "Репортери без кордонів", міністр внутрішніх справ Анатолій Захарченко та заступник голови КМДА Олександр Мазурчак публічно висловили наміри, які свідчать про посилення тиску на свободу засобів масової інформації.

Зокрема, 28 червня міністр внутрішніх справ оголосив, що він виступив перед урядом з ініціативою, в рамках якої влада зможе "регулювати" доступ населення до Інтернету, який зараз є єдиним засобом комунікації в Україні, що не підлягає великому контролю.

"Репортери без кордонів" також зазначають, що багато журналістів були позбавлені можливості працювати чи стикалися з ворожим ставленням до себе в червні та липні, деякі з них постраждали від нападів під час висвітлення подій, в результаті яких було зламано їх обладнання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram