ГоловнаСвіт

Японці з'ясували, що стало причиною аварії на "Фукусімі"

Оператор АЕС - компанія Терса - і влада недооцінили реальність загрози аварії на станції, повідомляє звіт урядової комісії.

Японці з'ясували, що стало причиною аварії на "Фукусімі"
Фото: ukranews.com

У звіті японської урядової комісії про аварію на АЕС "Фукусіма" сказано, що причиною трагедії стала впевненість у тому, що японські атомні станції абсолютно безпечні.

Отже, оператор АЕС "Фукусіма-1" - компанія Терса - і влада недооцінили реальність загрози аварії на станції.

"Упевненість у тому, що серйозної аварії бути не може, обернулася тим, що її небезпеку не сприймали як реальну загрозу", - йдеться у звіті.

Комісія також дійшла висновку, що аналіз ситуації оператором АЕС компанією Терса часто не відповідав реальному стану речей. Зокрема, комісія вважає, що Терса "не проводила тренінгів і навчання персоналу, які могли б стати в нагоді під час дійсно серйозної аварії", в підсумку компанія та її персонал "мали знання, але їм не вдалося їх використати".

Також комісія дійшла висновку, що активне втручання керівництва країни й особиста участь колишнього прем'єр-міністра Японії Наото Кана в ліквідації аварії погіршували ситуацію і нерідко перешкоджали вирішенню поточних питань. Незадовільною визнано діяльність державної комісії з атомної безпеки (NSC) в питанні гарантування безпеки населенню: її дорікнули в недостатній відповідальності.

Комісія підтвердила: якби система оповіщення про радіаційну безпеку спрацювала так, як це було розраховано, і населення було оповіщено про географію розповсюдження радіації, ступінь опромінення вдалося б звести до мінімуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram