ГоловнаПолітика

Україна і ЄС домовилися про спрощення візового режиму

Власники біометричних паспортів зможуть їздити без віз.

Україна і ЄС домовилися про спрощення візового режиму
Фото: vidomosti-ua.com

Україна і Європейський Союз у понеділок, 23 липня, підписали Угоду, яка є доповненням до підписаної раніше Угоди про спрощення візового режиму.

Церемонія підписання відбулася в Брюсселі, в Європейській комісії. Від європейської сторони документ підписав європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, від української - міністр закордонних справ України Констянтин Грищенко.

Ця Угода вносить доповнення в уже наявну Угоду про спрощення візового режиму, котрі розширюється перелік осіб, які підпадають під категорію тих, хто може претендувати на отримання віз у країни ЄС за спрощеною процедурою.

Зокрема, під дію документа підпадають не тільки журналісти, а й технічні члени їхніх команд (оператори, звукорежисери тощо). Журналістам також можуть подавати лист-підтвердження від працедавця замість запрошення приймаючої сторони.

Візові спрощення також поширюються не тільки на учасників програм обміну від міст-побратимів, а й на інші муніципальні одиниці. Також під цю категорію підпадають громадяни, які відвідують не тільки родичів - громадян України, які проживають у ЄС, а й безпосередньо родичів - громадян ЄС. Список поповнили також і супровідні особи людей, які потребують медичного лікування.

Крім того, з'явилися чотири нові категорії осіб, на яких також буде поширюватися спрощена візова процедура: члени громадських організацій, члени професій, які беруть участь у міжнародних форумах (семінарах, виставках тощо), представники релігійних громад, учасники програм транскордонної співпраці в рамках програм ЄС.

Урегульовано також і термін дії віз: замість слів "до 5 років" і "до 1 року" будуть вживатися формулювання "на 5 років" і "на 1 рік", що дозволить уникнути вільного тлумачення відповідних положень консулами країн-членів ЄС.

Для власників біометричних службових паспортів буде передбачено безвізовий режим.

Зазначимо, питання підписання Угоди стало предметом жорсткої дискусії в ЄС. Після того, як 5 липня Європейська комісія рекомендувала Раді Євросоюзу підписати документ, деякі політики закликали Брюссель не робити це через нинішню ситуацію в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram