ГоловнаПолітика
Спецтема
Ситуация с LB.ua

Порушення кримінальної справи проти LB.ua - поганий прецедент для інших ЗМІ, - експерт

За її словами, політик перебував на робочому місці в парламенті, який є публічним місцем.

Порушення кримінальної справи проти LB.ua - поганий прецедент для інших ЗМІ, - експерт
виктория сюмар
Фото: http://glavcom.ua

Порушення кримінальної справи щодо сайту LB.ua може стати поганим прецедентом для інших ЗМІ.

Про це сказала виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

"Насправді це вже давно не конфлікт між Сонею Кошкіною та Ландіком. Він відкликав свою заяву, але прокуратура після цього все-таки порушила кримінальну справу... У нас є два припущення, пов'язані з двома найбільш впливовими групами. Є версія, що це було зроблено як "замовлення" за публікацію LB.ua про спробу Хорошковського корумпувати євродепутатів безкоштовними квитками на Євро. Друга версія про те, що начебто на фото були опубліковані певні документи юриста Ахметова. Вже починається інформаційна війна, хто ж замовив цю справу?", - вважає експерт.

"Тут Генпрокуратура стає інструментом. У цьому найбільша проблема. Я розумію колектив LB, який зараз перебуває за кордоном. Це дуже поганий прецедент для будь-якого інтернет-видання. І якщо він виявиться успішним і до кримінальної відповідальності буде притягнуто фотографа і головного редактора, то це застереження іншим ЗМІ, тому що тоді перегляд депутатами голих дівчат у парламенті будуть теж вважати конфіденційною інформацією. Сподіваюся, що ця проблема буде вирішена адекватно", - зазначила Сюмар.

Що стосується предмета цієї справи, вона сказала таке: "Прокуратура стверджує, що журналіст порушив права на індивідуальне листування, на конфіденційні дані депутата Ландіка. Але є практика Європейського Союзу з прав людини, яка говорить про те, що зона приватного життя політика значно вужча, ніж у простого громадянина".

Крім того, за її словами, політик перебував на робочому місці в парламенті, який є публічним місцем. "Журналісти мають право там знімати все. Фотограф зняв листування про те, як депутат намагався залагодити справу свого сина, який начебто як побив дівчину. Ця ситуація мала суспільний резонанс, тому що стосувалася прав людини і проблеми мажорів. Європейський суд з прав людини чітко каже, що якщо існує суспільний інтерес, в якому фігурують політики, то їх права на приватне життя практично немає", - сказала вона.

Водночас Сюмар навела приклад, коли нещодавно журналісти виграли справу в Європейському суді, тому що зняли принцесу Монако на гірськолижному курорті, тимчасом як її батько хворів і не було кому виконувати обов'язки керівника держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram