ГоловнаПолітика

У МЗС не бояться резолюції Конгресу США щодо України

Вона буде необов'язковою для виконання.

У МЗС не бояться резолюції Конгресу США щодо України
Фото: korrespondent.net

МЗС України вважає, що резолюція Конгресу США, автором проекту якої є голова комісії США з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія), конгресмен від Республіканської партії Крістофер Сміт, у разі ухвалення буде рекомендаційною та необов'язковою для виконання.

Про це сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин в ефірі каналу TBi увечері 18 липня.

"(Резолюція) - це сигнал. Тобто резолюція не має, на відміну від "списку Магнітського", обов'язкового характеру в разі ухвалення. Резолюція - це просто позиція, заклик", - зазначив Волошин.

При цьому, на його думку, проект резолюції Сміта збалансований і виважений, а будь-яка ухвалена резолюція є позитивною для України.

"В Україні демократія молода і доволі нестійка. Будь-який додатковий стимул дотримуватися демократичних принципів ніколи не зайвий", - додав Волошин.

Водночас він вважає, що ухвалені резолюції і щодо України, і щодо інших держав мають вибірковий характер.

"Приклад вибіркового використання підходів - "список Магнітського". Звичайно, там страшна і складна історія, проте є не менш страшна історія, коли в Татарстані (Росія) пляшкою від шампанського ґвалтують людину й убивають її. І ніхто не пропонує ввести санкції проти всіх співробітників правоохоронних органів, причетних до цієї історії", - наголосив Волошин.

Він також зазначив, що Україна не згідна з міжнародною оцінкою справи колишнього прем'єр-міністра, лідера партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Тимошенко, проте ситуація з екс-прем'єром справді провокує загальне несприйняття, і влада України зважає на це.

Зокрема, за словами Волошина, аби пом'якшити негативну реакцію, іноземним представникам дозволили відвідати Тимошенко, використовують механізми лікування, які не передбачені законодавством.

Нагадаємо, що Сміт пропонує Конгресу вимагати від Президента України Віктора Януковича і Кабінету Міністрів звільнити Тимошенко й інших членів колишнього уряду, а також відновити всі їхні політичні та громадянські права.

Він також пропонує відмовляти у відкритті американських віз українським чиновникам, причетним до порушення прав людини, корупції й антидемократичних дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram