ГоловнаПолітика

"Репортери без кордонів": справу проти LВ.ua порушили неправомірно

Представник організації вважає, що поширена інформація мала суспільний інтерес.

"Репортери без кордонів": справу проти LВ.ua порушили неправомірно
Фото: www.telekritika.ua

Порушення кримінальної справи проти LВ.ua за оприлюднення SMS-листування Володимира Ландіка абсолютно неправомірне, оскільки ця інформація є суспільно важливою.

Таку думку висловила представник "Репортерів без кордонів" в Україні Оксани Романюк.

"Ця справа стосується не тільки LВ.ua, вона може стати прецедентом тиску на ЗМІ перед виборами. Якщо наша прокуратура не знає, що таке суспільний інтерес, вона може почитати практику Європейського суду з прав людини, де більш ніж десять чітких критеріїв, що таке суспільний інтерес. І один з них - це те, що суспільний інтерес представляє справу, що обурила громадськість. Справа сина народного депутата Володимира Ландіка Романа про побиття дівчини, безумовно, зрушила громадськість, привернула дуже багато уваги. І тут уже не йдеться про особисті стосунки, це не було листування з бабусею про те, які їй ліки купити, це було листування у справі, що вразила громадськість. Іншого трактування тут бути не може. І порушення кримінальної справи можна розглядати тільки в контексті тиску на ЗМІ перед виборами", - сказала Оксана Романюк.

За словами Романюк, нещодавно в Україні експерти Ради Європи презентували свої рекомендації щодо висвітлення приватного життя політиків. "Хотілося б, щоб українська влада прислухалася до них і враховувала практику Європейського суду", - зазначила представниця "Репортерів без кордонів".

Оксана Романюк перешле всю цю інформацію про кримінальну справу юридичному відділу міжнародної організації "Репортери без кордонів" у Парижі і попросить дати свій висновок, щоб розширити інформаційне поле нашої прокуратури і влади. Вона вважає, що ці події негативно впливають на імідж України.

"У нас протягом літа збільшилися фізичний тиск на журналістів і цензура, розгорнувся юридичний тиск на LВ.ua і ТВі, незважаючи на заборону перевірок ЗМІ, податківці починають перевіряти опозиційний ЗМІ. Все свідчить про те, що йде зачистка медіа-поля перед виборами", - каже Романюк.

Нагадаємо, 18 липня 2012 року прокуратура Печерського району Києва через публікацію SMS-листування порушила кримінальну справу за результатами перевірки заяви народного депутата Володимира Ландіка щодо порталу LB.ua.

Раніше члени Комітету свободи слова від опозиції заявили, що LB.ua переслідують із політичних мотивів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram