ГоловнаПолітика

Генсек НАТО просить звільнити Тимошенко і Луценка

Расмуссен назвав умови співпраці з Україною.

Генсек НАТО просить звільнити Тимошенко і Луценка

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен сподівається, що українська влада якомога швидше вирішить питання ув'язнених екс-прем'єра України Юлії Тимошенко й екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, щоб продовжувати подальшу співпрацю з альянсом.

Про це Расмуссен заявив в інтерв'ю в Брюсселі з нагоди 15-річчя підписання Хартії про особливе партнерство.

Генсек НАТО констатував, що за цей час сторони "досягли значного прогресу".

"Я думаю, що є потенціал для ще тіснішої співпраці в майбутньому, але є й одна велика проблема - це те, що ми розцінюємо як політично мотивовані судові переслідування лідерів опозиції в Україні", - сказав він.

Відповідаючи на репліку, що цей фактор послужив причиною перенесення в Україну візиту Північноатлантичної ради (ПАР), який міг відбутися цього року, орієнтовно влітку, Фог Расмуссен пояснив, що стосовно цього "було дано загальну оцінку поточної ситуації".

"Немає причини, чому потрібно приховувати, що справа Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є для нас предметом занепокоєння. Взаємні зобов'язання поважати верховенство права, права людини - це теж частина нашого особливого партнерства. Я вбачаю в цих справах наріжні камені в наших відносинах, тому я закликав політичне керівництво України вирішити це питання якнайскоріше", - заявив генеральний секретар НАТО.

Відповідаючи на запитання, що послужить для НАТО чітким сигналом про те, що відносини можуть повернутися в колишнє русло, і візит САС таки відбудеться, Фог Расмуссен підкреслив, що стосовно цього візиту "необхідно брати до уваги багато моментів, зокрема той факт, що в нас дуже щільний графік".

"Але, врешті-решт, і дозвольте мені бути дуже відвертим у цьому, я думаю, що звільнення Тимошенко буде одним з важливих елементів. Загалом, я думаю, що важливим елементом для подальшого розвитку нашого особливого партнерства є прихильність України до реформ, реформ судової та правової систем", - упевнений він.

Щодо безпосередньо 15-річчя хартії, генсек альянсу зазначив про важливість особливого партнерства, яке ґрунтується на тому, що "незалежна, суверенна і стабільна Україна є одним з наріжних каменів у євроатлантичній безпеці". "Це причина, чому ми вирішили співпрацювати з Україною в рамках особливого партнерства. За ці 15 років ми досягли значного прогресу в наших відносинах", - наголосив він.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що члени Парламентської асамблеї НАТО виступають за відправлення екс-прем'єра Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram