ГоловнаПолітика

Огризко: Росія вважає, що Україна повинна зникнути

Екс-міністр вважає, що РФ не хоче розмежовувати морський простір з Україною.

Огризко: Росія вважає, що Україна повинна зникнути
Фото: Макс Левин

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що підписана президентами України і Росії Віктором Януковичем і Володимиром Путіним спільна заява про делімітацію морського простору в Азовському та Чорному морях не ставить крапки в цьому питанні.

Про це він заявив на прес-конференції.

"Це зроблено для того, щоб хоч якимось чином продемонструвати певний прогрес у розвитку ситуації", - вважає він.

"Якщо бути точним, то проблеми розмежування як такої не існує. Ще за попереднього уряду ми підійшли до того, що Азовське море було абсолютно чітко, спокійно і до вигоди обох сторін розмежовано", - додав Огризко.

За його словами, існує міжнародне морське право і спеціальна конвенція, в якій прописано "все до останнього міліметра", яким чином здійснюється делімітація.

"Якщо тільки мати для цього політичну волю, то це можна зробити протягом кількох місяців, намалювавши всі карти, вимірявши всі градуси, всі широти. Це не є проблемою, проблема тільки в тому, або сторона це хоче зробити, або ні", - сказав екс-міністр.

На думку Огризка, з Україною "просто ведуть гру, яка називається так: Україна - це якесь незрозуміле політичне утворення, яке повинно так чи інакше десь кудись зникнути".

Як повідомляли, 12 липня в Ялті Янукович і Путін підписали спільну заяву, в якій зазначається, що сторони вважають важливим провести делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці, в дусі дружби, добросусідства і стратегічного партнерства, з урахуванням законних інтересів обох держав.

Через це сторони виходять з доцільності після досягнення згоди за всіма згаданими просторами укласти відповідну двосторонню угоду.

У документі також наголошується намір сторін забезпечити співпрацю в Азово-Керченській акваторії, враховуючи стабільну роботу і розвиток Керч-Єнікальського каналу шляхом створення українсько-російської корпорації з управління цієї судноплавною артерією.

Росія й Україна в грудні 2003 року підписали Договір про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки. Проте питання спільного використання Азовського моря і Керченської протоки досі не врегульовано.

Україна наполягає на проведенні розділової лінії на основі адміністративного кордону між колишніми Радянським Союзом і УРСР, який позначено на картах і планах. Російська сторона вважає, що відповідно до законодавства колишнього СРСР, внутрішні води між республіками Союзу не розмежовувалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram