ГоловнаПолітика

Ми переживаємо складний турбулентний період у взаєминах із Росією, - Кінах

На думку голови УСПП, Росія - жорстка та прагматична держава.

Ми переживаємо складний турбулентний період у взаєминах із Росією, - Кінах
Фото: Макс Левин

Ми переживаємо доволі складний турбулентний період у двосторонніх відносинах між Україною та Росією за останній рік-півтора.

Про це заявив народний депутат України (ПР), голова УСПП Анатолій Кінах в опитуванні Інституту Горшеніна, коментуючи підсумки візиту в Україну президента РФ Володимира Путіна.

"Сам факт засідання Міждержавної комісії Україна-Росія, де співголовуванням президенти України і Росії, є позитивним, оскільки це, по суті, перше засідання після дворічної перерви. І те, що проведено засідання, і є можливістю обмінятися думками не тільки на рівні президентів, а й керівників різних структур влади - міністерств і відомств - це позитивно", - зазначив політик.

При цьому, за його словами, треба чітко розуміти, що Російська Федерація має чітке бачення своїх національних інтересів і місця Росії у світовому співтоваристві, і тому буде, безумовно, ці інтереси захищати.

"До того ж, ніколи не треба забувати, що Росія - це жорстка і прагматична держава, яка концентрує сьогодні свої ресурси на формуванні умов гідного місця Росії, як мінімум, у першій десятці держав світу. Відповідно, українська сторона й Україна загалом повинна чітко розуміти, що період етапів слов'янського братства, взаємних комплементарних промов, спроби домагатися якихось поступок, які суперечать законам політичної та економічної конкуренції, вже минув", - заявив Кінах.

Водночас голова УСПП наполіг на позитивній оцінці візиту Путіна в Україну. "У цьому плані це засідання відрізнялося високим рівнем прагматичності - зроблено було максимум того, що можливо сьогодні. Підписано дуже важливу угоду про стратегічну співпрацю, підписано більше десятка угод, які вкрай важливі для міждержавних відносин і для співпраці, починаючи від сфери освіти та завершуючи спільними діями в разі надзвичайних ситуацій - техногенних, природних", - зазначив він.

"Буквально перед засіданням у Мінгоскомісії в Ялті в уряді України було затверджено техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу на базі спільного підприємства України та Росії в Кіровоградській області з виготовлення палива для атомних електростанцій, що для нас украй важливо, включаючи нашу енергетичну безпеку. Підписано низку угод щодо посилення співпраці у сфері авіабудування - підписуємо перші контракти на постачання спільної продукції таких перспективних літаків, як Ан-158, а це замовлення на сотні мільйонів доларів. Думаю, в цьому - і головний результат, і головні цілі, яких треба домагатися", - заявив Кінах.

Нагадаємо, 12 липня в Ялті відбулося п'яте засідання українсько-російської міждержавної комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram