ГоловнаПолітика

Янукович відкинув грузинські реформи

Президент розповів, як весь день обговорював із ученими, що робити.

Янукович відкинув грузинські реформи
Фото: EPA/UPG

Президент Віктор Янукович вважає, що досвід Грузії в проведенні реформ не підходить Україні.

Про це Янукович заявив 11 липня під час зустрічі в Криму з Клубом головних редакторів СНД, Грузії і Балтії, відповідаючи на запитання, чи підходить Україні грузинський досвід у проведенні реформ.

"Україна - інша країна. Населення однієї лише Донецької області більше, ніж усієї Грузії. Я давно займаюся реформами. Відтоді, як почав працювати керівником підприємства, пройшло 37 років. У Донецькій області досі діє розпочата мною програма розвитку регіону до 2020 року", - сказав Янукович.

Президент України зазначив, що переїхавши до Києва, 2003 року створив робочу групу з реформування країни. "Нам допомагала найбільша в світі консалтингова компанія, яка в багатьох країнах займалася реформами, має колосальний матеріал для порівняння. Ми не наосліп приймали їхні пропозиції, ми залучали вітчизняних фахівців, науку. Ми повинні були відчути болючі точки країни", - додав він.

За його словами, нині активізовано дискусії на тему реформування країни. "Ми збиралися з ученими і тиждень тому, на всю неділю закрилися. Вони і курили (я не курю), і чай-каву пили, сперечалися, як знайти формулу ефективності фінансових ресурсів у різних секторах економіки", - повідомив Янукович.

"Ви знаєте, слово "реформи", воно вже дражнить суспільство, так? Так чи ні? Трішечки є, правда? Такий нехороший осад. І я говорю - перетворення

— Віктор Янукович

"Я такі дискусії постійно проводжу. Успіх реформ має складові: хороший проект, тямуща команда та сприятливі умови. Одному організму хороші ліки допомагають, а інший заганяє в могилу. Україна - це теж організм, і немає реформ, які могли б жити від нього окремо. Їх впроваджують усередину. Незавершена реформа гірше не розпочатої. 2004-го ми взялися за зміни, а 2005-го вибори, команда розбіглася. 2006 року я став прем'єр-міністром, знову всіх зібрав, почали працювати - а в квітні Ющенко підписав указ. Виникло питання: хто буде реформи реалізовувати? Ми, звичайно, не захищені від помилок. Нам потрібно, щоб помилки не були фатальними", - резюмував Президент України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram