На Хортиці з дна Дніпра підняли старовинний човен

Вчені вважають, що судну, ймовірно, 500 років.

На Хортиці з дна Дніпра підняли старовинний човен
Фото: comments.ua

У Запоріжжі на території Національного заповідника "Хортиця" з дна Дніпра підняли човен, вік якого може становити близько 500 років.

Човен-однодревку ще торік виявив старший науковий співробітник Національного заповідника "Хортиця" Валерій Нефедов, пише "Репортер Запоріжжя".

"Під час обстеження русла старого Дніпра 2011 року вище моста Преображенського в районі острова Хортиця ми виявили видовбане судно. Зважаючи на конструкцію, припускаємо, що цей човен може бути або часів козацтва, або Київської Русі. Точніше ми зможемо сказати при більш докладному обстеженні. Ми все-таки сподіваємося, що це Київська Русь. Що собою являє саме судно? Цей човен вузький, довгий, видовбаний зі стовбура дуба доволі великого розміру. Довжина човна 7,5 метра", - заявив старший науковий співробітник заповідника. Про більш точну дату виготовлення човна можна буде говорити після проведення радіовуглецевого аналізу.

Нефедов зазначив, що ці судна в давнину називали моноксиламі (від грец. "моно" - один, ксиліт - дерево), тобто судно-однодревка. За його словами, технологія будівництва подібних човнів сягає глибокої давнини, вони були відомі починаючи з епохи неоліту. В період же Київської Русі ці технології розвинулися найбільш ефективно.

"Ми знаємо з історії про походи русів і козаків у Чорне море на човнах і козацьких чайках, побудованих саме на такій основі, коли судно видовбували з одного дерева. В цьому випадку це судно річкове і немаленьке - близько 8 осіб могло перебувати в такому човні", - додав Нефедов.

За словами вчених, найближчим часом у Запоріжжі планують підняти ще декілька човнів, які збереглися на дні Дніпра. Поступово давні плавзасоби вимиває течією, внаслідок чого вони втрачають шанс зберегтися, а тому археологи будуть прагнути підняти судна на поверхню якомога швидше.

У листопаді 2010 року повідомляли, що гідроархеологи запорізького національного заповідника "Хортиця" підняли з дна Дніпра давнє бойове козацьке судно - запорізький дуб, що пролежало в акваторії заповідника майже три століття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram