ГоловнаПолітика

КСУ не дозволив парламенту знімати недоторканність з Президента і суддів

Рішення КС є остаточним і оскарженню не підлягає.

КСУ не дозволив парламенту знімати недоторканність з Президента і суддів
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд України не дозволив Верховній Раді України змінювати в Конституції в частині скасування недоторканності Президента та суддів.

Таке рішення оголосив голова КС Анатолій Головін у залі засідань суду.

Згідно з рішенням КС, є неконституційними положення законопроекту, якими зі статті 105 Основного закону пропонується вилучити положення про те, що Президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Також суд не погодився з тим, щоб Верховна Рада вилучала з Конституції норму щодо недоторканності суддів. У рішенні зазначено, що недоторканність суддів "не є їх особистим привілеєм". "Скасування такої гарантії правосуддя як недоторканність суддів опосередковано може призвести до обмеження права на судовий захист, гарантованого статтею 55 Конституції України", - йдеться в рішенні КС.

КС погодився, що парламент може вносити зміни до Конституції в частині вилучення норм з неї щодо недоторканності народних депутатів України.

Рішення КС є остаточним і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 20 червня ВР внесла до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду України для отримання висновку опозиційний законопроект №10530 про внесення зміни до Конституції України щодо зняття недоторканності з нардепів, суддів і Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram