ГоловнаПолітика

Мін'юст зволікає з оскарженням рішення ЄСПЛ щодо Луценка

Ухвалюють рішення про доцільність скарги.

Мін'юст зволікає з оскарженням рішення ЄСПЛ щодо Луценка
Фото: EPA/UPG

Після повного аналізу рішення Європейського суду з прав людини про незаконність затримання й арешту Юрія Луценка влада України може відмовитися від оскарження цього рішення.

Про це повідомив урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький.

За його словами, станом на 11 липня клопотання у справі "Луценко проти України" ще не подано на розгляд Великої палати ЄСПЛ.

"У нас є ... 3 місяці від моменту ухвалення рішення. В межах цього терміну вивчають матеріали, приймають рішення про доцільність / недоцільність, готують матеріали і передають ... Якщо вважатимемо, що є шанси, то зробимо це подання. Якщо вважатимемо, що не буде шансів, то такого подання не буде", - зазначив Кульчицький.

При цьому він нагадав, що первинний аналіз рішення ЄСПЛ щодо Луценка показав, що в України є підстави для його оскарження.

"Та, попри все, якщо ми внесемо подання за результатами, вивчивши всі матеріали, отже, ми вважаємо, що підстави є, якщо подання не буде, то це означатиме, що підстав немає", - зазначив він.

Він також сказав, що поки що рішення ЄСПЛ щодо Луценка не набуло чинності.

Це, за словами Кульчицького, відбудеться тільки з моменту відмови України в передачі її клопотання до Великої палати або ж з моменту винесення рішення Великої палати за клопотанням України.

Нагадаємо, 3 липня Європейський суд оголосив своє рішення за скаргою Луценка, згідно з яким затримання та арешт екс-міністра визнано такими, що порушують Європейську конвенцію про захист прав людини.

Суд також ухвалив, що Україна повинна виплатити екс-міністрові 15 тис. євро як компенсацію моральної шкоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram