ГоловнаПолітика

РЗ пропонують перенести кордон України

Компанія хоче, щоб 30-кілометрова ділянка стала російською.

РЗ пропонують перенести кордон України

Компанія "Російські залізниці" розробила проект міжурядової угоди, якою запропонувала перенести російсько-український кордон, щоб зберегти контроль над ділянкою залізничної гілки завдовжки близько 30 кілометрів.

Про це пише "РБК daily" з посиланням на звіт РЗ.

Йдеться про ділянку на кордоні Ростовської (Росія) і Луганської (Україна) областей. Цю гілку експлуатують Південно-Східна і Північно-Кавказька залізниці РЗ. Протягом 30 кілометрів ділянку кілька разів перетинає російсько-український кордон. РЗ контролюють станцію Зоринівка на території України, але пасажири на ній не сідають через відсутність пункту прикордонного контролю.

РЗ неофіційно орендують Зоринівку та залізничні колії в місцевої сільської ради. При цьому майно станції та колії не перебувають на балансі жодної компанії чи державного органу. За даними джерел видання, РЗ також планували побудувати гілку в обхід України, але наразі зупинилися на варіанті домовитися про перегляд кордону.

Росія й Україна підписали договір про кордон 2003 року. Угода про демаркацію кордонів набула чинності 2010 року, але робота в цьому напрямку ще триває. Документ передбачає створення спільної україно-російської демаркаційної комісії та демаркацію кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram