ГоловнаПолітика

КС завтра скаже, чи можна позбавляти Президента недоторканності

Рішення щодо законопроекту опозиції вже ухвалено.

КС завтра скаже, чи можна позбавляти Президента недоторканності
Фото: www.epochtimes.com.ua

Конституційний суд 11 липня оприлюднять висновок щодо законопроекту опозиції про обмеження недоторканності Президента України, народних депутатів і суддів.

Як повідомила прес-служба КС, висновок щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції було ухвалено 10 липня.

Відповідно до Основного закону, законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається у Верховній Раді за наявності висновку КС щодо відповідності законопроекту вимогам 157 і 158 статей Конституції.

Як повідомляли, Рада 20 червня скерувала до КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Законопроект пропонує виключити з Конституції положення про те, що народних депутатів не можуть без згоди парламенту притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати.

Автори законопроекту пропонують також виключити норму із ст. 105 Конституції України, згідно з якою Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Документ також пропонує виключити зі ст. 126 Основного закону норму, згідно з якою суддю не можуть затримати чи заарештувати до винесення обвинувального вироку суду без згоди Верховної Ради України. Крім того, пропонують позбавити недоторканності суддів, у тому числі суддів Конституційного суду.

Існує також законопроект про скасування лише депутатської недоторканності, поданий парламентською більшістю. Його скеровано на розгляд у КС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram