ГоловнаПолітика

В Україні істотно зросла кіль протестних акцій

На один день припадає по 20 акцій.

В Україні істотно зросла кіль протестних акцій
Фото: Макс Левин

З 30 червня по 6 липня на вулицях України відбулися, щонайменше, 139 протестних подій - майже по 20 акцій на день. Для порівняння: середня щоденна кількість таких подій 2011 року становила лише близько 6 акцій.

Про це свідчать результати моніторингу, який проводить Центр дослідження суспільства.

З приходом літа - традиційного періоду відпусток і затишшя в соціально-політичному житті - кількість протестів в Україні, незважаючи на всі очікування, б'є рекорди.

Зокрема, в травні і червні було знову побито абсолютний місячний рекорд кількості протестних подій за весь період моніторингу протестів, репресій.

"Протягом травня на вулицях України відбулася 321 протестна подія, а протягом червня - щонайменше, 323, а також зафіксовані 62 негативні і 28 позитивні реакції на протести. Останнього разу рекордна кількість протестів ЦДС фіксував в березні 2012 року. Для порівняння: на піку протестів під час підприємницького Майдану в листопаді 2010 року ЦДС зафіксував лише 292 протестні події", - наголошується в повідомленні.

За результатами моніторингу, минулого тижня побито абсолютний тижневий рекорд кількості протестних подій за весь період моніторингу. З 30 червня по 6 липня на вулицях України відбулися, щонайменше, 139 протестних подій, зафіксовані 27 негативних і 19 позитивних реакцій на протести. Таким чином, в середньому минулого тижня ЦДС фіксував майже 20 протестних подій щодня. Для порівняння: середня щоденна кількість подій 2011 року становила лише близько 6 акцій.

"Жару соціально-політичного життя під стінами владних установ, очевидно, додало ухвалення закону про мови. Дві третини акцій (93 протестні події), які відбулися минулого тижня, стосувалися "мовного питання". Найчастіше за мову люди виходили протестувати у Львівській (16 подій), Івано-Франківській (9), Харківській (6), Рівненській (6), Закарпатській (5) областях та у м. Києві (9 подій)", - йдеться в повідомленні ЦДС.

Аналіз учасників протестів навколо "мовного питання" чітко і однозначно вказує на високу зацікавленість в ньому з боку політичних партій. Минулого тижня вони взяли участь в 68% (63 події) "мовних" протестів. Водночас в цілому за 2011 рік партії брали участь лише в 34% всіх протестних подій.

Але, незважаючи на високу участь політичних партій, загальна кількість учасників "мовних" протестів не була високою. Минулого тижня в 44% таких протестів взяли участь менше від ста осіб, водночас в 34% подій чисельність не була повідомлена взагалі.

В ЦДС відзначають, що характерні висока мобілізація політичних партій і невисока кількість учасників протестів навколо закону про мови вказують на зацікавленість політиків у створенні "мовного" ажіотажу і низьке бажання звичайних громадян активно брати участь в цьому конфлікті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram