ГоловнаПолітика

Литвин розповів Януковичу, як вирішити "мовну проблему"

На думку спікера, переголосування закону з урахуванням поправок Президента дозволить усім зберегти реноме.

Литвин розповів Януковичу, як вирішити "мовну проблему"
Фото: segodnya.ua

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що Президент Віктор Янукович повинен надіслати в парламент лист зі своїми пропозиціями до мовного закону, і їхнє обговорення й ухвалення дозволить вийти зі скрутної ситуації.

"Проблему треба вирішувати. Очевидно, що із самого початку необхідно було піти на створення групи фахівців, щоб у цій групі було представлено по одній людині від кожної фракції... і зробити так, щоб над законом працювали люди, які знають, що таке мовна тематика", - сказав Литвин у п'ятницю в ефірі телеканалу "Рада", коментуючи ситуацію, що склалася з ухваленням мовного закону.

Тільки після того, як я вивчу всі ці питання, я буду мати можливість висловлювати свою точку зору і, відповідно, приймати певні рішення

— Віктор Янукович, Президент України

"Мені зараз здається, що можна було б вчинити так. Президент України вже висловився за те, що він також убачає потребу внесення низки уточнень і доповнень, тим паче, наскільки мені відомо, до нього зверталося багато людей, які мають право висловлювати свій погляд, зважаючи на їхню значущість у суспільстві. Можна було б діяти так: Президент звертається з листом до Верховної Ради: ви прийняли рішення, я поважаю ваше рішення. Водночас я просив би розглянути позиції, першу, другу, третю до ухваленого вами рішення. Я не кажу - до ухваленого закону - до ухваленого рішення. Зі свого боку, опозиція бере на себе зобов'язання не блокувати, а брати участь у дискусії із цього питання", - сказав він.

При цьому Литвин не виключив, що до цього законопроекту потрібно розглянути й ті поправки, які вже подано народними депутатами і над якими почав працювати профільний комітет.

"Отже, моє бачення таке, ще раз підкреслюю: це звернення Президента з викладом свого бачення до цього законопроекту. Тоді зберігають лице всі. Ті, хто проголосував, кажуть: "Ми ухвалили відповідне рішення, відреагували на настрої частини суспільства". Але є й інша частина суспільства, яка не сприймає цього ухваленого рішення", - сказав спікер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram