ГоловнаПолітика

У ПА ОБСЄ хочуть забезпечити Тимошенко хороше лікування

Італійський депутат пропонує додати до резолюції окреме положення про Україну.

Итальянский депутат предлагает включить в резолюцию отдельное положение об Украине.

У ПА ОБСЄ хочуть забезпечити Тимошенко хороше лікування

Депутат Парламентської асамблеї ОБСЕ Маттео Мекаччі (Італія) пропонує включити до річної резолюції організації окреме положення про ситуацію в Україні.

Проект відповідної резолюції оприлюднено на офіційному сайті ПА ОБСЄ, річна сесія якої "ОБСЄ: регіон змін" проходить у Монако 5-9 липня.

Зокрема, депутат пропонує закликати Україну гарантувати функціональність, незалежність і транспарентність судових органів шляхом виконання прийнятих у рамках ОБСЄ зобов'язань у галузі людського виміру, зокрема щодо ефективного права на справедливий суд і дотримання принципу рівності сторін під час розгляду кримінальних справ, а також належного поводження із засудженими.

При цьому Мекаччі нагадує, що в регіоні ОБСЄ не повинно бути політичних ув'язнених.

На його думку, також необхідно, щоб влада України "зміцнила положення омбудсмена та забезпечила перебування на цій посаді особи, яка має відповідний досвід у галузі прав людини".

Мекаччі наполягає на тому, щоб Україна вирішила питання верховенства закону, прав людини та демократії у відповідності до прийнятих нею в рамках ОБСЄ зобов'язаннями у сфері людського виміру до початку свого головування в ОБСЄ 2013 року.

"Країна, що головує в ОБСЄ, несе особливу відповідальність, оскільки повинна подавати гідний приклад у справі виконання цих зобов'язань", - наголошує італійський депутат.

Він заявляє про необхідність зміни кримінального законодавства та Конституції України, якщо це необхідно, щоб уникнути проведення політично мотивованих судів і, зокрема, перегляду статей 364 і 365 Кримінального кодексу України відповідно до стандартів Ради Європи, а також реформування прокуратури за рахунок передачі її надлишкових повноважень іншим відповідним установам.

Мекаччі вважає, що ПА ОБСЄ повинна звернути особливу увагу на необхідність забезпечення медичною допомогою колишніх представників уряду, які нині перебувають у в'язниці - Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка.

При цьому в проекті резолюції наголошено, що влада України повинна забезпечити медобслуговування цих ув'язнених "без будь-яких попередніх умов, медичний огляд і, за необхідності, лікування незалежними лікарями за межами в'язниці".

Крім того, на думку італійського депутата, влада України повинна забезпечити доступ ОБСЄ, включаючи членів Парламентської асамблеї ОБСЄ, до Тимошенко й інших членів колишнього уряду, які перебувають у в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram