ГоловнаПолітика

Українці Польщі просять Януковича не підписувати мовний закон

Президента просять проявити державну мужність.

Українці Польщі просять Януковича не підписувати мовний закон
Фото: byut.com.ua

Організація українців "Об'єднання українців у Польщі" (ОУП) закликає Президента України Віктора Януковича "проявити державну мужність" і не підписувати закон "Про засади державної мовної політики", який, на їх переконання, призведе до розбрату в Україні.

Про це йдеться в листі керівництва ОУП.

Автори листа висловили своє обурення ухваленим цього тижня Верховною Радою законом, який вони назвали "великим кроком назад у державній розбудові" і "закріпленням панівного статусу російської мови".

Mи, представники національної меншини в країні Європейського Союзу, з сумом сприймаємо використання частиною політиків в Україні європейських законів та стандартів для досягнення політичних цілей, які далекі від захисту прав національних меншин. Європейська країна не повинна застосовувати європейської Хартії регіональних мов і мов меншин заради маніпуляцій в українському суспільстві. Жодна країна Європи не допустила б у себе законодавства, яке зменшує значення мови корінного народу, головної мови країни", - зазначено в листі.

Водночас в організації зазначили, що українці, які проживають за кордоном, зберегли рідну мову, культуру та національну ідентичність і сподіваються на те, що українські політики захистять її в Україні.

"Президент України зобов'язаний захищати добро і розвиток Української держави, стояти на сторожі Конституції України, в якій закладені основи мовної політики і державний статус української мови. Звертаємося, отже, до Вас із закликом не підписувати закон, який принесе Україні розбрат ", - наголошується в листі.

"Ми віримо, що в цей історичний момент Ви проявите державну мудрість і відстоїте державні інтереси України і всього українського народу", - резюмують його автори.

Нагадаємо, у вівторок, 3 липня, Верховна Рада ухвалила закон "Про засади державної мовної політики", чим спровокувала хвилю протестів по всій Україні.

Опозиційні сили почали акції протесту, зокрема в Києві біля Українського дому.

Анна Герман допускає ветування Януковичем закону про мовну політику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram