ГоловнаПолітика

Луценко не зможе отримати компенсацію за рішенням ЄСПЛ, - Олійник

Регіонал заявляє, що немає точного визначення поняття "політичне переслідування".

Луценко не зможе отримати компенсацію за рішенням ЄСПЛ, - Олійник
Фото: vtabloid.com

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не може отримати матеріальну компенсацію за результатами рішення Європейського суду.

Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонал Володимир Олійник.

За словами депутата, необхідно ознайомитися з рішенням Європейського суду, оскільки зараз про нього розповідають лише "особи зацікавлені".

Олійник зазначив, що нині юридичний комітет Ради Європи працює над визначенням поняття "переслідування за політичними мотивами", тому немає точного визначення цього терміна.

Як зазначив регіонал, рішення Європейського суду стосується тієї стадії, коли Луценка затримали і заарештували, але воно не стосується вироку.

"По суті, рішення Європейського суду стосується події, яку не можна повернути будь-кому з нас, коли в часі вона минула", - вважає Олійник.

На його думку, Луценко навіть не може звернутися з приводу моральної компенсації, оскільки, якщо рішення ухвалювали в рамках національного законодавства, яке водночас порушує європейські стандарти, то "тут ви нікого не притягнете до відповідальності, тут не буде винуватих осіб".

"Тому що коли Луценко був міністром внутрішніх справ, то, даю гарантію, до багатьох так званих невинних ухвалювали рішення про арешт", - сказав Олійник і нагадав, що парламент ухвалив новий Кримінально-процесуальний кодекс, який адаптує норми затримання й арешту до європейських стандартів.

Нагадаємо, сьогодні Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт екс-міністра МВС Юрія Луценка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram