ГоловнаПолітика

Янукович обіцяє Україні сучасну соціально-ринкову економіку

Економіку та систему соцзабезпечення очікує структурна трансформація.

Янукович обіцяє Україні сучасну соціально-ринкову економіку
Фото: предоставлено пресс-службой президента Украины

Президент Віктор Янукович вважає завданням влади забезпечити розвиток економіки і створення адекватної системи соціального захисту українців.

Про це йдеться у вступному слові В. Януковича до щорічного послання Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України, інформує прес-служба голови держави.

"Актуальне завдання 2012 року - прискорення реформування національної економіки та соціальної системи", - сказав він.

Базовими пріоритетами в цьому процесі, на його думку, має стати забезпечення сталого економічного зростання в умовах глобальної кризи та підвищення соціальних стандартів, збільшення реальних доходів працюючих і загальне поліпшення якості життя українських громадян.

Янукович зазначає, що в контексті перебудови соціально-економічної сфери першочергового значення набувають подальша структурна трансформація національної економіки, підвищення її конкурентоспроможності та стійкості до спадів світової кон'юнктури.

"Це перш за все передбачає сприяння розвитку підприємництва. Створення вільного середовища для розкриття підприємницького потенціалу суспільства, лібералізація і дерегуляція підприємницької діяльності повинні залишатися стрижнем економічних реформ", - вважає Президент.

За його словами, поліпшення бізнес-клімату стимулюватиме зростання економіки, розвиток внутрішнього ринку, створення нових робочих місць, а скасування адміністративних перепон і підвищення правових гарантій інституту власності буде позитивним фактором залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій.

Окрім того, Президент вважає за необхідне знизити адміністративний і фіскальний тиск на суб'єктів підприємництва - це, на його думку, сприятиме подальшій детінізації економіки та підвищенню доходів державного бюджету.

Янукович також вважає, що "настав час виробити нові підходи до промислової політики, прискореного розвитку реального сектора економіки".

"В їх основу слід закласти мету про забезпечення модернізації та технологічне оновлення цього сектора. Зростання інвестиційної та інноваційної активності бізнесу, впровадження енергоощадних технологій - єдино можливий шлях до підвищення якості економічного зростання", - вважає Президент.

На його думку, вимагають прискорення і реформи в аграрному секторі.

"Уже цього року до скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення необхідно забезпечити створення і повноцінне функціонування механізмів захисту інтересів сільгоспвиробників і продовольчої безпеки країни загалом", - заявив В. Янукович.

Нагальною він вважає і реформу системи соціального забезпечення та соціального захисту українських громадян. Основними принципами соціальних реформ, за його словами, повинні стати: гарантії надання адекватної державної допомоги тим, хто цього справді потребує, раціональні соціальні витрати та висока якість соціальних послуг, що надає громадянам держава.

"Дотримання цих принципів у соціальній політиці держави при реалізації реформ у сфері соціального захисту, охорони здоров'я дозволить Україні наблизитися до створення моделі сучасної соціальної ринкової економіки. Її перевагами є високий рівень соціальних стандартів, ефективний захист прав працівників, розвинена система соціального захисту", - підсумовує Янукович .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram