ГоловнаПолітика

У Раду проходять чотири партії, - опитування Центру Разумкова

Українці на вулицях більше симпатизують опозиції, в приміщенні - владі.

У Раду проходять чотири партії, - опитування Центру Разумкова

ВО "Батьківщина", Партія регіонів, "УДАР Віталія Кличка" і КПУ долають прохідний бар'єр у Верховну Раду.

Про це свідчать соціологічні опитування, проведені Центром Разумкова.

Соціологічна служба Центру Разумкова провела два опитування громадської думки з 16 по 25 червня 2012 року. Методики опитувань різнилися: під час першого з них інтерв'ю з респондентами проходили на вулиці, а під час другого - в приміщенні респондентів. Кількість опитаних під час вуличного опитування становить 2005 осіб, під час опитування в приміщенні - 2009 осіб.

Під час опитування на вулиці українці більше симпатії висловлюють на адресу опозиції, а в приміщенні - до влади. Згідно з даними соцопитування Центру Разумкова, проведеного на вулиці, ВО "Батьківщина" за рівнем електоральної підтримки випереджає Партію регіонів, тоді як за даними опитування в приміщенні, рівень електоральної підтримки двох партій статистично суттєво не відрізняється.

Як зазначають у Центрі Разумкова, згідно з опитуванням на вулиці, якби вибори відбулися найближчої неділі, за ВО "Батьківщина" проголосували б 27,9% тих, хто готовий узяти участь у виборах; за Партію регіонів - 23,9%; за партію "УДАР Віталія Кличка" - 8,7%; Комуністичну партію України (КПУ) - 7,4%; ВО "Свобода" - 5,4%. Також близькою до подолання п'ятивідсоткового бар'єру є партія Наталії Королевської "Україна - Вперед!" (4,7%).

Водночас при опитуванні в приміщенні за Партію регіонів висловлюють намір проголосувати 28,3%; за ВО "Батьківщина" - 26,2%; за "УДАР" - 10,8%; КПУ - 7,7%. Не долають 5% бар'єр ВО "Свобода" (3,9%) та "Україна - Вперед!" (3,3%).

"Вуличне опитування забезпечує більше відчуття анонімності в респондента, тобто він більшою мірою, ніж під час опитування в приміщенні, впевнений, що його особистість не може бути встановлена. Тому, як вважають дослідники, це може дозволити одержати більш щирі відповіді на соціально чутливі питання (в тому числі і щодо електоральних орієнтацій)", - ідеться в прес-релізі Центру Разумкова.

Опитування було проведено з 16 по 25 червня в 132 населених пунктах (79 міських і 53 сільських). Теоретична похибка вибірки обох опитувань не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram