ГоловнаПолітика

Литвина просять не підписувати закон про створення земельного банку

В опозиції заявляють про підготовку прихованого введення продажу землі.

Литвина просять не підписувати закон про створення земельного банку
Фото: newzz.in.ua

Віце-спікер Верховної Ради, один із лідерів партії "Батьківщина" Микола Томенко просить спікера Володимира Литвина не підписувати закон, який передбачає створення державного земельного банку.

Про це він сказав на брифінгу після засідання погоджувального комітету Ради.

"Я і ще декілька депутатів звернулися до голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням не підписувати законопроект щодо створення земельного банку", - сказав М. Томенко.

Він зазначив, що документ, згідно з яким мають створити земельний банк, було ухвалено за фактичного голосування лише 80 депутатів картками своїх відсутніх у залі колег.

Як повідомляли, 21 червня депутати затвердили в цілому законопроект № 10043 про розмежування земель державної та комунальної власності.

При цьому статтю 122 було прийнято в редакції, яка передбачає, що Кабмін передає ділянки земель держвласності в статутний фонд державного земельного банку.

Поправку №76, що передбачає цю норму, було внесено депутатами Віталієм Бортом (фракція Партії регіонів) і Іваном Сідельником (депутатська група "Реформи заради майбутнього") під час підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет Ради з питань аграрної політики та земельних відносин цю поправку не підтримав, але під час обговорення депутат парламенту Михайло Чечетов (ПР) попросив парламент підтримати поправку.

Згідно зі стенограмою засідання, заступник голови комітету Валерій Бевзенко (ПР), який представляє законопроект,зазначив, що юридичне управління Ради відхилило цю поправку, оскільки вона суперечить здоровому глузду та Конституції (ст. 19 і 120).

Голова Ради Володимир Литвин о 13:40 поставив поправку на голосування, але виступив проти її затвердження, підтримали цю норму 219 депутатів, що недостатньо для схвалення.

Але після розгляду інших поправок Литвин о 14:08 заявив, що голова профільного комітету (Григорій Калетник) наполягає від імені Кабміну повернутися до розгляду 76-ї поправки.

Спікер закликав депутатів не нариватися на вето і поставив на голосування пропозицію повернутися до розгляду поправки.

Після того, як депутати схвалили пропозицію 239 голосами, Литвин поставив на голосування питання про схвалення поправки, при цьому він обмовився і назвав поправку 239-ю, хоча такої поправки до цього законопроекту не існує (їх усього 144).

"Це не бандитизм, це - робота", - сказав спікер у відповідь на вигуки із залу.

Депутати схвалили поправку 241 голосом, а потім затвердили законопроект у цілому 238 голосами.

В опозиції заявили, що цей закон фактично дає старт продажу земель, і повідомили, що звернуться до Конституційного Суду щодо його ухвалення.

В оппозиции заявили, что этот закон фактически дает старт продаже земель, и сообщили, что обратятся в Конституционный Суд по поводу его принятия.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram