ГоловнаПолітика

Кравчук обіцяє відповідальність за кнопкодавство в новій Конституції

Голова Конституційної асамблеї розповів про зміни Основного закону.

Кравчук обіцяє відповідальність за кнопкодавство в новій Конституції
Фото: Макс Левин

Голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук заявив, що в новій Конституції мають бути прописані норми відповідальності за невиконання положень Основного закону.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу", повідомляє gazeta.ua.

"У чому суть нинішньої реформи, яка вже почалася? У тому, що в Конституції повинні бути закладені не тільки положення, але і відповідальність за їх невиконання", - підкреслив він.

Кравчук пояснив: "Скажімо, у нас записана в Конституції норма - народний депутат голосує особисто. І все. А яка відповідальність буде, якщо він не голосує особисто - не написано. В Конституції має бути написано, що в разі невиконання цієї норми, депутат несе відповідальність або позбавляється мандата, або ще щось. Тобто повинна бути виписана норма відповідальності".

Екс-президент підкреслив, що Конституційна асамблея зробить все, щоб в Конституції були виписані такі норми, які передбачають покарання за недотримання або невиконання норм Конституції.

"Може бути посилання на норму Конституції, за якою суди можуть ухвалювати рішення", - підкреслив він.

Екс-президент також підкреслив, що Конституційна асамблея ніколи не піде на зниження або зменшення соціальних стандартів у новій Конституції.

"Ми підемо тільки на один крок - як записати таким чином, щоб ці соціальні стандарти не були бутафорними, а виконувалися і щоб обсяг цих стандартів не був предметом політичних заяв, або використання на виборах, або звинувачень тих чи інших посадових осіб", - зазначив голова КА.

Кравчук згоден, що свого часу українська Конституція була кращою, але зараз виникла необхідність її модернізувати в зв'язку з проведенням численних реформ.

"Це потрібно робити, це всі говорять. Але чомусь коли треба загострити увагу на якомусь політичному або передвиборному моменті, говориться: "А нащо змінювати, у нас гарна Конституція", - підкреслив екс-президент. - Час змінився, ситуація змінилася. Є завдання модернізувати країну, всі без винятку сфери життя. І це дуже важко".

"Потрібно внести зміни до Конституції, на основі яких проводити легітимні закони і реформи, в яких би ніхто не запідозрив нас, що вони ухвалені нелегітимним шляхом", - додав Кравчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram