ГоловнаСвіт

Трибунал зняв із Караджича частину звинувачень у геноциді

Прокуратура не надала достатньо доказів.

Трибунал зняв із Караджича частину звинувачень у геноциді
Фото: guardian.co.uk

Міжнародний трибунал ООН щодо колишньої Югославії зняв з екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича частину звинувачень у геноциді.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на прес-реліз, поширений МТКЮ.

За словами суддів, прокуратура не надала достатньо доказів його причетності до масових убивств під час війни в Боснії і Герцеговині, а також облоги Сараєво в 1992-1995 рр., яка, як стверджують обвинувачі, відбувалася з порушенням міжнародного права.

Водночас суд відмовився зняти з Караджича звинувачення у військових злочинах і геноциді хорватів під час етнічних чисток після взяття сербами Сребреніци 1995 року.

Зазначимо, що судове законодавство ООН дозволяє підозрюваним подавати прохання про зняття звинувачень. 11 червня Караджич скористався цим правом, надіславши в Міжнародний трибунал ООН щодо колишньої Югославії вимогу зняти з нього звинувачення в геноциді. Раніше він в усній формі зажадав відводу практично всіх доводів обвинувачення.

Боснія і Герцеговина (БіГ) оголосила 1992 року про вихід зі складу Югославії, після чого в республіці почалася війна за участю боснійських мусульман, сербів і хорватів, яка тривала до 1995 року. За оцінками експертів, у конфлікті загинули близько 100 тисяч осіб, переважно мусульмани. На момент початку конфлікту населення БіГ становило понад чотири мільйони осіб.

Лідером боснійських сербів тоді був Радован Караджич, проти якого зараз триває судовий процес у Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії в Гаазі. Крім геноциду, його звинувачують у злочині проти людяності і порушенні законів і звичаїв війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram