ГоловнаПолітика

Співдоповідачки ПАРЄ проти невизнання виборів, якщо на них не буде Тимошенко

Утім, Репс і Пурбе-Лундін визнають, що неучасть лідерів опозиції в перегонах заплямує вибори.

Співдоповідачки ПАРЄ проти невизнання виборів, якщо на них не буде Тимошенко
Майлис Репс, Мариетта де Пурбе-Лундин

Майліс Репс і Марієтта Пурбе-Лундін, співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України, виступають категорично проти ідеї визнання недемократичними майбутніх парламентських виборів в Україні, якщо в них не братимуть участі ув'язнені зараз лідери опозиції.

Про це йдеться в інформаційній записці співдоповідачок за підсумками візитів в Україну 26-30 березня і 14-18 травня, затвердженої в середу на засіданні Моніторингового комітету ПАРЄ у Страсбурзі.

"Ми категорично проти ідеї апріорі називати вибори недемократичними і нелегітимними, якщо цим окремим членам опозиції не буде дозволено брати участь у кампанії", - йдеться в записці.

"Можливість чи ні для цих осіб брати участь у виборах є одним із факторів, на яких така оцінка повинна базуватися, проте вона не повинна зумовлювати висновок", - зауважили співдоповідачки.

Водночас Репс і Пурбе-Лундін зазначили, що переслідування колишніх членів уряду, які є лідерами опозиції, впливає на передвиборний клімат, а їхня неучасть у перегонах заплямує вибори.

Співдоповідачки ПАРЄ також зазначили, що під час зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем у травні звернули його увагу на те, що якщо опозиційні лідери під час виборів будуть залишатися в ув'язненні, навіть незначні порушення протягом виборчої кампанії поставлять вибори під сумнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram