ГоловнаПолітика
Спецтема
Евро 2012

Через дії Тимошенко під час підготовки до Євро Україна тричі була близька до дефолту - Колесніков

Минулий уряд передав підряди своїм фінансовим спонсорам.

Через дії Тимошенко під час підготовки до Євро Україна тричі була близька до дефолту - Колесніков
Фото: Макс Левин

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко тричі ставила Україну в питаннях Євро-2012 на межу дефолту.

Про це в інтерв'ю радіостанції "ЕХО-Москви" заявив віце-прем'єр-міністр України, міністр інфраструктури Борис Колесніков.

"Перше - коли вона повністю провалила підготовку до чемпіонату й Україна опинилася на межі того, що її вперше у світовій історії могли позбавити турніру. Друге - коли опозиція закликала бойкотувати Євро, щоб сюди не їхав. Це було навесні 2012 року. І тепер, коли Євро пройшло успішно, ми чуємо, мовляв це все корумповано, вкрадено. Називають вкрадені суми, які на порядок перевищують узагалі всі витрати Євро-2012", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Борис Колесніков також заявив, що основні підряди при підготовці до чемпіонату попередній уряд передав своїм фінансовим спонсорам.

"І взагалі, якщо ми хочемо говорити про корупцію, потрібно звертатися до уряду Юлії Тимошенко, тому що в неї було 4,5 року, коли вона прийшла до влади, до початку Євро. Вона повинна була ... не вона особисто, уряд повинен був визначити перелік об'єктів, провести тендери за показниками - терміни, ціна і якість, визначити переможців. Ми від уряду повинні отримати тільки фінансовий план", - сказав він.

"Нам не потрібен був ніякий віце-прем'єр із Євро. Фінансовий план Мінфіну - дай і проконтролюй якість і терміни. Цього не сталося. Крім того, можна трішки пафосно сказати, але документи 2010 року щодо Євро-2012, які ми отримали від Тимошенко, - це був "Сталінград-43" ... Замість того, щоб підготувати чемпіонат, уряд Тимошенко передав підряди своїм фінансовим спонсорам, міжнародній компанії, фірмам пана Тарути, яка в підсумку не впоралася", - зазначив міністр.

Борис Колесніков також додав, що "два місяці - квітень-травень 2010 року - пішли на прохання фірм пана Тарути таки добудувати львівську злітно-посадкову смугу і львівський стадіон, який у таблиці УЄФА був чорним кольором. Є зелений, жовтий, червоний, як ступінь небезпека. А стадіон у Львові було позначено чорним. І вже Платіні був готовий віддати ці три матчі іншим українським містам і виключити Львів із турніру".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram