ГоловнаПолітика

В ПР запропонували зробити з внутрішніх військ підпорядковану Президентові держслужбу

У Раду внесено законопроект про Державну службу правопорядку.

В ПР запропонували зробити з внутрішніх військ підпорядковану Президентові держслужбу
Фото: http://job-sbu.org

Нардепи від Партії регіонів Василь Грицак і Валерій Коновалюк пропонують перетворити внутрішні війська МВС України на Державну службу правопорядку, головнокомандувача якої буде призначати і звільняти Президент.

Законопроект "Про Державну службу правопорядку" зареєстрували в парламенті 7 червня.

"Пропонується внутрішні війська МВС України перетворити на державний правоохоронний орган спеціального призначення - Державну службу правопорядку, який діятиме в системі Міністерства внутрішніх справ України як військове формування і призначене для виконання визначених Конституцією і законами України завдань з охорони прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави, її конституційного ладу, суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності від злочинних та інших протиправних посягань", - йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з документом, Державна служба правопорядку буде головним допоміжним правоохоронним формуванням, яке покликане кількісно посилювати класичні правоохоронні структури: в першу чергу, міліцію, в другу - всі інші правоохоронні структури.

Пропонується, що ця Держслужба забезпечуватиме діяльність судової системи, виконуючи завдання з конвоювання осіб, яких взяли під варту, підсудних, засуджених до позбавлення волі, в тому числі під час їх екстрадиції, а також охороняти підсудних та засуджених під час судових засідань Вищого спеціалізованого суду України, судів апеляційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних справ, місцевих судів загальної юрисдикції.

Серед інших завдань нового органу - забезпечення захисту конституційного ладу від спроби його зміни чи повалення, а також захисту державної влади від спроби її захоплення насильницьким шляхом та інших протиправних посягань.

Законопроектом також запропоновано можливість залучення Держслужби правопорядку для участі в міжнародних миротворчих операціях у складі миротворчого контингенту та/або миротворчого персоналу.

Щодо питання керівників цього органу в законопроекті наголошується, що безпосереднє керівництво Держслужбою правопорядку здійснює головнокомандувач цієї служби правопорядку як одноосібно, так і через головний орган військового управління в апараті МВС України - Головне управління Державної служби правопорядку.

Головнокомандувач Держслужби правопорядку за посадою є заступником міністра внутрішніх справ України. Згідно з Конституцією України, Глава держави уповноважений призначати і звільняти головнокомандувача цієї Держслужби.

"Державна служба правопорядку буде частиною військової організації України, яка згідно з Конституцією і законами України знаходиться під єдиним керівництвом Президента України, тому реалізовуючи ці свої повноваження, Президент України ... може видавати щодо Державної служби правопорядку укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України, в тому числі затверджувати її статути бойової служби, якими встановлюватиметься порядок її діяльності та застосування", - зазначається в пояснювальній записці.

Головнокомандувач Держслужби правопорядку матиме перших заступників і заступників, яких за категорією посад віднесено до вищого командування цієї служби, вони також призначаються на посади і звільняються у встановленому порядку з посад Президентом України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram