ГоловнаПолітика

Рада зробила крок до скасування недоторканності Президента

Законопроект опозиції про зміну Конституції оцінить Конституційний Суд.

Рада зробила крок до скасування недоторканності Президента
Фото: Макс Левин

Верховна Рада надіслала до Конституційного Суду опозиційний законопроект №10530 про внесення змін до Конституції в частині скасування недоторканності нардепів, суддів і Президента.

"За" відповідні рішення проголосували 389 із мінімально необхідних 226 нардепів: 173 члени фракції Партії регіонів, 99 депутатів від "БЮТ-Батьківщини", 51 член фракції НУ-НС, 25 комуністів, 20 депутатів від Народної партії, 8 членів групи "Реформи заради майбутнього", а також 13 позафракційних депутатів.

Парламент пропонує КС розглянути відповідне питання негайно.

Законопроект "Про внесення зміни до Конституції України (щодо недоторканності)" передбачає виключити зі статті 80 Конституції норму про гарантії депутатської недоторканності і норму про неможливість притягувати депутатів до кримінальної відповідальності без попереднього узгодження з ВР.

Нам пропонується йти за другим варіантом - знову вноситься законопроект, який сплутує недоторканність Президента, депутатську недоторканність, недоторканність суддів, і запускається по великому колу, заздалегідь передбачаючи результат, який дасть Конституційний Суд... Ми в цю гру грати не будемо. Ми будемо наполягати, щоб був прийнятий наш законопроект щодо позбавлення депутатської недоторканності

— Олександр Єфремов, голова фракції Партії регіонів

Зі статті 105 Конституції України запропоновано виключити норму про недоторканність Президента, а також зі статті 126 - норму про недоторканність суддів. Зі статті 149 - норму про недоторканність суддів Конституційного Суду.

Нагадаємо, в парламенті зареєстровано два законопроекти щодо скасування недоторканності. Один з них, опозиційний, передбачає позбавлення імунітету і нардепів, і Президента. Цього документа ще не розглядали в КС, що необхідно для його ухвалення.

Другий законопроект, який підтримує більшість, пройшов таку процедуру, він обмежує недоторканність депутатів, проте імунітет Президента не зачіпає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram