ГоловнаПолітика

Росіяни хочуть жити без кордонів з українцями

Найбільш ворожою країною росіяни вважають Грузію.

Росіяни хочуть жити без кордонів з українцями
Фото: nr2.ru

Більшість росіян вважають, що Росія і Україна повинні бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами, без віз і митниць.

Такої думки дотримуються 62% респондентів, показало опитування, яке провів "Левада-центр" наприкінці травня серед 1600 росіян.

Приблизно рівне число осіб (17% і 14%) сказали, що Росія і Україна повинні бути країнами з закритими кордонами, і що РФ і Україна повинні створити спільну державу.

Три чверті росіян вважають, що Росії потрібно зміцнювати взаємовигідні зв'язки з країнами Заходу, і кожен другий думає, що також потрібно розвивати відносини з мусульманським світом.

На думку 41% респондентів, країною, яка найбільш вороже за інших налаштована стосовно Росії, є Грузія.

Трохи менша кількість респондентів - 35% - вважає, що до Росії вороже налаштовані Сполучені Штати. Приблизно по чверті опитаних думають, що негативно до РФ ставляться Латвія, Литва й Естонія. Краще росіяни оцінюють взаємини країни з Киргизією, Вірменією та Румунією.

Своїм друзями росіяни називають Білорусь (34%), Казахстан (28%) і Німеччину (17%).

За минулий рік зросла і "перевалила" за половину кількість росіян, які позитивно ставляться до США. Нині позитивно про своє ставлення до Сполучених Штатів заявили 54% респондентів. Усе більше людей добре ставляться до Євросоюзу (з 60% 2011-го до 64% 2012 року) й України (з 65% до 66%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram