ГоловнаПолітика

Томенко: політика держави у сфері заповідної справи - неефективна

5,4% території України належить до заповідникам.

Томенко: політика держави у сфері заповідної справи - неефективна

Заступник голови Верховної Ради, один з лідерів партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Микола Томенко вважає неефективною державну політику у сфері заповідної справи.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби віце-спікера.

"Усі заяви уряду про те, що вони будуть розширювати територію заповідних зон відповідно до європейських масштабів, очевидно, розходяться з практичними справами, якими ліквідується управлінська модель підтримки заповідної частини України й ухвалюється рішення на догоду тих людей, для яких браконьєрство і нецивілізоване ставлення до природи є визначальним", - цитує прес-служба Томенка.

За даними Томенка, сьогодні 5,4% території України належить до заповідників, тоді як середньоєвропейський показник - 12-15%.

У повідомленні наголошено, що наразі суттєво скорочено напрям Міністерства екології і природних ресурсів із заповідної справи, цей підрозділ фізично не може здійснювати реальну державну політику в галузі заповідної справи.

За словами віце-спікера, незважаючи на негативні оцінки експертів, екологів, профільного комітету Ради і громадськості, 5 червня в першому читанні ухвалили законопроект №10218 про оптимізацію повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів.

Законопроектом, зокрема, запропоновано передати значну частину повноважень у сфері охорони довкілля місцевим державним адміністраціям, тоді як на центральні органи виконавчої влади покладають повноваження, яких, на думку Томенка, не можна належно реалізувати за відсутності системи територіальних органів, що обернеться значним погіршенням ситуації з охороною довкілля.

Законопроект також пропонує ліквідувати Національну комісію з питань Червоної книги, передавши її повноваження Мінприроди.

Віце-спікер зазначив, що така ініціатива влади спричинила невдоволення серед екологічних експертів і природоохоронних організацій, оскільки в разі реалізації вона може знищити всю систему екологічної безпеки та незалежного контролю.

Нагадаємо, Мінприроди розраховувало на виділення 2012 року з державного бюджету 84 млн гривень на впорядкування меж парків і заповідників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram