ГоловнаПолітика

В Україні назвали найбільш криміногенні регіони

На Південному Сході України злочинність більша через історичні причини.

В Україні назвали найбільш криміногенні регіони
Фото: forbes.umh.ua

Видання Forbes склало рейтинг найбільш криміногенних регіонів України, згідно з яким за підсумками 2011 року найбільш криміногенні регіони країни - Схід і Південь.

Як ідеться в матеріалі видання, Сімферополь, Севастополь, Дніпропетровськ, Горлівка та Кіровоград із 6-7,2 тяжких злочинів на 1000 жителів займають перші місця серед міст із згаданого рейтингу.

У західних обласних центрах - Івано-Франківську, Тернополі, Луцьку, Рівному рівень злочинності в 2-3 рази нижчий. Найбезпечніше з великих міст України - Полтава (1,5), де, як зазначає видання, проживає велика кількість відставних військових.

Перший проректор Національної академії внутрішніх справ, автор дисертації "Урбанізація і злочинність в Україні" Василь Шакун заявив, що 60 років тому рівень злочинності на Заході і Сході країни був практично однаковим.

У 1950-х роках засуджених за серйозні злочини перестали відправляти на Крайню Північ. Замість цього їх скеровували на примусові роботи на промислові об'єкти в європейській частині СРСР, у тому числі на індустріально розвиненому Південному Сході України. За словами Шакуна, це призвело до формування на цій території кримінальної субкультури.

Як пише Forbes, Севастополь, який є одним з осередків злочинності в країні, в радянські часи, навпаки, був закритим містом і числився серед найбезпечніших міст УРСР. Після розвалу СРСР, зазначає видання, Крим став яблуком розбрату між Україною і Росією.

"Внутрішні справи, включаючи підтримку правопорядку, відійшли на другий план. На півострові розцвіла організована злочинність", - ідеться в матеріалі. За оцінкою правоохоронців, у середині 1990-х у Криму діяло не менш ніж 30 великих банд. "До початку нульових більшість із них ліквідували, але відлуння бандитських воєн чутно досі", - пише Forbes.

Видання як приклад зазначає, що чисельність жителів Севастополя та Вінниці практично однакова - 380 000 і 370 000 відповідно. При цьому рівень злочинності в містах непорівнянний. У Севастополі торік тяжких злочинів скоєно 6,4 на 1000 жителів. Із-поміж 32 міст, що беруть участь у рейтингу Forbes, рівень злочинності вищий тільки в Сімферополі (7,2). При цьому у Вінниці на 1000 жителів припадає три тяжкі злочини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram