ГоловнаПолітика

Опозиція пішла до суду із законопроектом про мови

Скаргу подано до Вищого адмінсуду України.

Опозиція пішла до суду із законопроектом про мови

Нардепи від опозиції звернулися до Вищого адмінсуду України з проханням визнати протиправним ухвалення в першому читанні законопроекту про засади державної мовної політики.

Про це йдеться в позовній заяві, поданій депутатами фракції "БЮТ-Батьківщина" у ВАСУ в понеділок.

Позов подали депутати від БЮТ Степан Курпіль і Юрій Одарченко.

Парламентарії просять суд зобов'язати Раду внести до протоколу засідання парламенту від 5 червня запис про відхилення відповідного законопроекту, а також скасувати доручення парламентському комітету з питань духовності підготувати законопроект до другого читання.

Депутати вважають, що результати голосування стосовно законопроекту слід скасувати у зв'язку з порушенням вимог Конституції про обов'язкове особисте голосування парламентаріїв.

Курпіль наголосив, що, за даними письмової реєстрації, на засіданні 5 червня не було 62 депутатів, картки яких проголосували за законопроект.

"За цей закон голосували "мертві душі", голосували ті, хто не реєструвався, ті, хто хворів, був у відпустці. Тобто якщо відкинути відсутніх на час голосування, то за цей закон усього проголосували 172 депутати. А цього точно недостатньо для ухвалення рішення", - пояснив він.

Одарченко й собі додав: якщо Вищий адмінсуд відхилить цей позов, представники опозиції продовжать відстоювати свою думку в Європейському суді з прав людини.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що за ухвалення в першому читанні законопроекту про засади державної мовної політики проголосували 172 депутати, а не 234, як було офіційно оголошено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram