ГоловнаПолітика
Спецтема
Евро 2012

Євро-2012 відкриває нові можливості для України, - опитування

Експерти вважають, що політику і спорт змішувати не можна.

Євро-2012 відкриває нові можливості для України, - опитування
Фото: luxury-kiev-apartment.com

Євро-2012 відкриває величезні можливості для України.

Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив політолог Олександр Кава.

"Євро-2012 - це, по суті, відкриття України для іноземців. Це можливість розкрити потенціал країни, можливість підготувати інфраструктуру до більш-менш адекватного рівня. Це робота, яка зроблена не тільки під Євро, а й на більш далеку перспективу", - зазначив Кава.

На думку експерта, коли президент УЄФА Мішель Платіні заявив у Варшаві, що "завдяки Євро-2012 Україна зробила крок вперед на 30 років", він говорив про модернізацію інфраструктури України.

"А також - про підготовку залізної дороги, тобто запуск швидкісних потягів у напрямку Київ-Львів, Київ-Харків і Київ-Донецьк. Це те, що було зроблено, і, дійсно, це був великий крок для залізниці", - вважає експерт.

Коментуючи велику кількість негативних публікацій у європейських ЗМІ про Євро в Україні, Олександр Кава зазначив: "Не треба змішувати політику і спорт. Політика - це політика, а спорт - це спорт. Євро - це спортивний захід європейського рівня".

У свою чергу народний депутат (ПР) і Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков вважає, що результат від Євро-2012 буде набагато позитивніше та важливіше, ніж витрати на проведення чемпіонату.

"Після того, як в Португалії пройшов чемпіонат Європи, вона стала туристичною Меккою, туди почали приїжджати туристи. Я думаю, так само буде з Україною. Я впевнений, пройде Чемпіонат Європи, всі захоплюватимуться. Я не можу відповісти за гру збірної - це питання спортивне. Але коли закінчиться Чемпіонат Європи, ми будемо нацією, яка ще на одну сходинку відбулася. Не все визначають гроші. Все-таки історія, відчуття, ідея - вони цінніші для мене", - сказав народний депутат.

Водночас негативні публікації з приводу Євро-2012 в Україні в європейських ЗМІ, на його думку, мають політичне підґрунтя.

"Це звичайне лобіювання, яке вкидає у пресу різну інформацію, для того щоб досягти певних політичних цілей", - вважає Олександр Волков.

Водночас експерт Василь Стоякін вважає, що інтенсифікація інфраструктурного будівництва під час підготовки до Євро-2012 допомогла підтримати українську промисловість у кризових умовах.

"Зрозуміло ж, що одне робоче місце на будівництві створює п'ять робочих місць в інших галузях. Тобто, на всі ці стадіони, на дороги працювали українські заводи, люди отримували зарплати", - сказав він.

На думку експерта, негативні публікації в європейських ЗМІ про Євро в Україні, які з'явилися ще задовго до початку чемпіонату, пояснюються політичними причинами.

"Сама по собі тема Євро є просто інформаційним приводом для того, щоб вкотре розповісти, яка погана українська влада, і яка це взагалі огидна країна Україна та які мавпи ці українці. Є певне ставлення Європи, і в цьому випадку будь-які події, як завгодно позитивні, все одно використовуватимуться для того, щоб розповісти, що українці - дикуни. Звичайний європейський расизм", - вважає Стоякін.

У свою чергу, головний редактор інтернет-видання Delo.ua Катерина Венжик, коментуючи негативні публікації в європейських ЗМІ про підготовку Євро-2012 в Україні, зазначила: "З чисто професійної точки зору, мені здається, не дотримано балансу думок. Часто не дотримано балансу фактів. Мені дійсно не зрозуміло, чому навіть у досить позитивних подіях, навіть у об'єктивно непоганих об'єктах обов'язково потрібно шукати червоточину і виносити її на передній план - і абсолютно не помічати того, що гірше або краще, країна дійсно досить багато зробила для підготовки", - вважає Катерина Венжик.

На її думку, сьогодні з приводу Євро-2012 існує дві паралельних думки.

"Є думка УЄФА, яка мені здається досить об'єктивною та авторитетною - все-таки це профільна організація - з оцінки підготовки України до Євро. УЄФА каже, що в принципі все "ок", є дрібні моменти, але країна готова, все нормально, інакше у країни - очевидно - забрали б право проведення, якби було все так погано. І паралельно з думкою УЄФА існує якась думка міжнародної преси, яка розписує ситуацію тут просто як близьку до апокаліпсису - зараз стадіони впадуть і вболівальники опиняться під їх завалами. Мені така позиція видається дещо дивною, заангажованою і місцями непрофесійною", - зазначила Катерина Венжик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram