ГоловнаПолітика

В ЄС дедалі більше прихильників невизнання майбутніх виборів

Проте в керівництві ЄС залишаються і противники блокади України, серед яких Штефан Фюле.

В ЄС дедалі більше прихильників невизнання майбутніх виборів

В Європейській службі зовнішніх дій заявили, що не бачать можливості визнання парламентських виборів в Україні без участі в них засуджених лідерів опозиції.

Про це пише видання "Коммесрант-Украина".

"У нас є великі сумніви щодо того, чи можуть вибори бути визнаними чесними та вільними, якщо Юлія Тимошенко та інші лідери опозиції не зможуть взяти в них участі. В такому разі буде дуже складно визнати їх відповідними європейським стандартам", - заявила виданню офіційний представник глави ЄСВД Кетрін Ештон Майя Кочьянчич.

Вона запевнила, що питання відповідності виборів очікуванням ЄС "матиме критичне значення для майбутньої угоди про асоціацію".

Варто зазначити, що Євросоюз до нещодавнього часу обмежувався розпливчастими вимогами про необхідність дотримання демократичних стандартів в Україні.

Українські дипломати в Брюсселі визнають, що розвиток справи Тимошенко матиме вирішальне значення для підписання Угоди про асоціацію. Однак у представництві України при ЄС вважають, що претензії світового співтовариства з приводу вибіркового переслідування опозиції не мають підстав.

"Якщо кримінальну справу вже порушено, стає дуже важко сказати, що його фігуранта не має бути покарано за свої дії, оскільки он той і ось цей хлопець робили щось схоже і не понесли за цього покарання", - обґрунтувала позицію Києва заступник голови представництва України при ЄС Надія Цок, виступаючи вчора перед журналістами в Брюсселі. "Ми визнаємо, що ми (Україна) неідеальні, але ми змінюємося, в тому числі - продовжуємо судову реформу", - додала вона.

Ці пояснення не задовольняють європейських політиків. "Ще в січні 2011 року, коли я вперше говорив з Віктором Януковичем про справу Юлії Тимошенко, я запитав його: ви вірите, що це хороша ідея - розпочати судовий процес проти свого політичного опонента в той період, коли реформу судової системи ще не завершено, коли ви самі визнаєте, що українська юстиція ще не повністю відповідає принципам неупередженості, рівності сторін тощо?",- розповів журналістам у середу комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. Переказувати відповідь Януковича Фюле не став.

Незважаючи на радикалізацію думки європейців, в Брюсселі залишилися впливові чиновники, які не мають наміру спалювати мости у відносинах з Україною, і Фюле - один з них. "Штефан Фюле готовий йти на компроміси, навіть якщо Юлія Тимошенко залишиться за ґратами. Він пропонує ЄС засудити це, але все ж констатувати прогрес в інших областях і підтримати Україну, підписавши угоду про асоціацію. Кетрін Ештон категорично проти і готова заблокувати контакти до вирішення принципових питань", - повідомив виданню аналітик брюссельського Open Society Institute Віорел Урсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram