ГоловнаПолітика

За російську мову голосували 62 депутати-фантоми

Журналіст знайшов на сайті парламенту підтвердження порушень під час ухвалення законопроекту про мови.

За російську мову голосували 62 депутати-фантоми
Фото: Макс Левин

За ухвалення в першому читанні законопроекту про засади державної мовної політики проголосували 172 депутати, а не 234, як було офіційно оголошено.

Про це у своєму блозі написав журналіст Сергій Андрушко з посиланням на письмову реєстрацію депутатів за 5 червня, оприлюднену на сайті Верховної Ради.

Як з'ясувалося, один із депутатів, який голосував за законопроект, офіційно перебував у цей час у відпустці, ще один - був у відрядженні, ще один - хворів, решта 59 парламентаріїв, голоси яких були "за", на цьому засіданні не були письмово зареєстровані.

Усього незареєстрованих або тих, хто хворів чи був у відрядженні, на момент ранкового засідання 5 червня виявилося 62 депутати (чиї голоси відображено електронною системою "за" ухвалення закону).

Якщо відкрити, наприклад, сторінку народного депутата Андрія Деркача, то можна побачити, що він 5 червня проголосував "за" законопроект про засади мовної політики.

Водночас на його ж сторінці в розділі "письмова реєстрація" можна побачити, що він цього дня - в офіційній відпустці.

Олексій Плотніков, який теж проголосував "за" на ранковому засіданні 5 червня, у цей час перебував у відрядженні.

А навпроти прізвища колишнього спікера парламенту з комуністичної фракції Олександра Ткаченка в письмовій реєстрації зазначено, що в день голосування за мовний закон він "хворіє", хоча його голос враховано.

Серед депутатів, які проголосували за закон, але не були письмово зареєстровані, - Ринат Ахметов, син Президента Віктор Янукович, Ірина Бережна, Інна Богословська, Таріел Васадзе. Це тільки з фракції Партії регіонів.

Колишній б'ютівець, а нині позафракційний Валерій Писаренко, який теж проголосував "за", - також не зареєстрований на засіданні.

"Оскільки законопроект вважають затвердженим, якщо за нього проголосували 226 депутатів, цей можна вважати незатвердженим, адже очевидно, що "за" нього особисто проголосували тільки 172 народні обранці", - написав журналіст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram