ГоловнаПолітика

США допускають санкції в разі нечесних виборів в Україні

Америка виділила 3 млн доларів, щоб забезпечити велику кількість спостерігачів на виборах.

США допускають санкції в разі нечесних виборів в Україні
Фото: oodvin.info

Екс-посол США в Україні (1998-2000) Стівен Пайфер заявив, що США можуть застосувати санкції щодо представників української влади у разі проведення нелегітимних виборів.

Про це він сказав під час Дипломатичного клубу, організованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну", повідомляє прес-служба "Фронту Змін".

На питання, чи можуть США застосувати санкції щодо України, якщо вибори восени будуть нечесними, він сказав: "Якщо Україна і далі буде дотримуватися взятого сьогодні курсу, а також якщо відбудуться нелегітимні вибори і нічого не зміниться в ситуації з політичними переслідуваннями, то, на жаль, для України це можливо".

"У 1990-х Україна мала величезну підтримку американського Конгресу. Тепер все змінилося. Близько чотирьох місяців тому я мав доповідати в Конгресі про ситуацію в Україні. Відчувається невдоволення, тривога і розчарування. Захід дуже старався допомогти Україні стати сучасною демократичною країною, але все пішло не тим шляхом", - зазначив він.

"Є відчуття, що Україна наближається до Росії та Білорусі, а не, наприклад, до Польщі з її демократичними структурами. Я думаю, від цього не далеко до того, щоб Конгрес почав думати про те, які механізми він може застосувати, щоб вплинути на Україну. Питання санкцій зараз не на порядку денному. Однак якщо говорити зі співробітниками Конгресу, то тепер вони думають про це, хоча ще 6 місяців або 12 місяців тому про таке питання навіть не замислювалися", - додав він.

Дипломат підкреслив, що весь світ стежитиме за перебігом подій в Україні восени. "Тільки США виділили понад 3 млн доларів на забезпечення великої кількості спостерігачів на період українських виборів", - підкреслив він.

Стівен Пайфер зазначив, що не вірить в те, що Президент України не володіє ситуацією: "Пан Янукович отримує чіткі повідомлення про необхідність прозорих виборів, про необхідність вирішити питання з політичними ув'язненими під час робочих зустрічей з європейськими лідерами", - зазначив експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram